Al 400 soorten gespot!

Interview - met megaspotter Victor Eggenhuizen (Almere)

Nationaal Park Nieuw Land organiseert dit jaar samen met zijn partners het 2021 Soortenjaar. Het hele jaar door kunnen bekende en nieuwe soorten worden aangemeld via de site waarneming.nl Het doel is natuurlijk om zo dicht mogelijk bij 2021 soorten te komen. En zo te zien gaat dit wel lukken, want wat blijkt: na twee weken in dit nieuwe jaar zijn er al meer dan 400 soorten toegevoegd!

Na wat onderzoek blijkt een groot gedeelte door Victor Eggenhuizen te zijn ingevoerd. Wie is deze fanatieke spotter? Wij spraken hem.

In twee weken tijd al 400 soorten aangemeld! Dat is niet niks

‘Ja, en ook echt gelokaliseerd he… Tenminste wat mijn aandeel betreft. Je kunt natuurlijk ook gewoon soort na soort invullen. Maar als geïnteresseerde in ecologie vind ik het belangrijk dat je de soort ook echt live in het gebied hebt gezien’.

Maar dan is 400 soorten gevonden tot nu toe in 2021 best veel

‘Ja, maar daar zitten ook soorten tussen die al voor 2021 gespot zijn en nu nogmaals zijn ingevoerd. Echt nieuw gespot dit jaar zijn er ongeveer 80. Dus 2021 soorten invoeren dit jaar moet haalbaar zijn, alhoewel dit natuurlijk niet 2021 nieuw gespotte soorten zullen zijn. Dat wordt moeilijk. Maar ik ben best fanatiek ja. Voor mij en mijn vader, want die heeft deze hobby ook, is het de uitdaging om zo dicht mogelijk in de buurt van die 2021 soorten te komen. Een soort van sport’.

Waar komt die interesse vandaan?

‘Deels heeft het te maken met mijn werk. Normaliter werk ik in Wageningen bij het Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek. Overigens niet als ecoloog, maar als bibliothecaris. Maar dat maakt mijn interesse voor alles wat leeft, bloeit en groeit er niet minder op. Daarnaast heb ik het ook wel meegekregen in mijn opvoeding. En nu ik ook nog eens vanuit huis werk, ga ik vaak tussendoor er even op uit. Alhoewel even, afgelopen weekend ging ik er ook op uit, maar was uiteindelijk na ongeveer 6 uur pas weer thuis’.

Waar ga je dan specifiek naar op zoek?

‘Meestal dieren, maar ik neem ook vaak planten, mossen en paddenstoelen mee in mijn zoektocht. Want dieren gaan niet zonder planten en paddenstoelen. Dat gaat hand in hand’.

Waar ga je dan zo naar toe?

‘Meestal in de buurt van waar ik woon: de Lepelaarplassen, het Wilgenbos, of in de buurt van de Blocq van Kuffeler. Daar vind je veel korstmossen. De foto’s maak ik overigens gewoon met mijn mobiele telefoon. Ik ben niet echt een natuurfotograaf.

Wat is het meest bijzondere wat je tot nu toe gevonden hebt?

‘Een Ramshoorngalwesp. Dit is een wesp dat een eitje legt in de knop van een eikentak. Dit knopje vergroeit als het ware om het eitje heen. Deze heb ik gevonden in de eerste week van januari. Deze is überhaupt vrij zeldzaam. Dus daar ben ik best trots op’.
https://waarneming.nl/observation/204996375/

Tel je ook mee? Download de app ObsMapp.