Soortenorganisaties tellen mee

In het kader van 2021 Soorten jaar nodigt Nationaal Park Nieuw Land ook organisaties zoals Landschapsbeheer Flevoland of de Vlinderstichting uit om onderzoek te doen naar de flora en fauna in Nationaal Park Nieuw Land.

Onderzoek per soort

Het leuke bij dit onderzoek is dat iedere organisatie zijn eigen specialiteit heeft. Dus niet iedereen doet onderzoek naar hetzelfde. De ene organisatie onderzoekt zoogdieren, de andere insecten, weer anderen vogels. Afgelopen week was de aftrap van Landschapsbeheer Flevoland. Zij hebben onderzoek gedaan naar de soorten zoogdieren die leven in Nationaal Park Nieuw Land.

Van Edelhert tot spitsmuis

Om te kunnen onderzoeken en tellen wat er zoal rondloopt in Nationaal Park Nieuw Land heeft Landschapsbeheer vorige week een 4-tal camera’s geplaatst. Deze werden natuurlijk verstopt opgesteld om de omgeving zo min mogelijk te verstoren. Ook hadden de camera’s nightview, zodat ook nachtelijk bezoek waargenomen kon worden. En om ook de allerkleinste diertjes te kunnen spotten is er voor één camera een vergrotende lens geplaatst. De camera’s draaiden alleen wanneer er beweging werd waargenomen.

Benieuwd naar de resultaten?

Samen met Jeroen Reinhold, directeur & projectmedewerker bij Landschapsbeheer Flevoland en boswachter Jody Bennink (Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen) zijn we op pad gegaan om de camera’s weer op te halen en uit te lezen. Hierop is o.a. te zien hoe een grazend Edelhert op z'n gemakje voorbij schuivelt en op de nachtelijke opnamen zien we o.a. een vos en een boommarter.

Weten hoe dit onderzoek in zijn werk ging en wat we allemaal voor de lens hebben gehad? Bekijk onze stories op Instagram en Facebook.