Maak een kunstzinnige fietstocht door Nationaal Park Nieuw Land

App Meesterwerk Nederlands Landschap

12-5-2021 Vanaf heden kan je met de gratis app 'Meesterwerk Nederlands Landschap' een kunstzinnige fietstocht maken door Nationaal Park Nieuw Land. De fietstocht is 35 kilometer lang, heeft acht stopmomenten en loopt langs het Markermeer, de groenzones van Lelystad en de Oostvaardersplassen. Je legt een prachtige tocht af die aan de hand van kunst een blik biedt op vroeger, nu en de toekomst.

Al fietsend door Nationaal Park Nieuw Land hoor je meer over de geschiedenis van de Zuiderzee en de IJsselmeerpolders. En dus ook het verhaal van het dreigende water en hoe Nederlanders hebben leren leven met dit krachtige element. De route brengt je over de Knardijk naar de Oostvaardersdijk aan het Markermeer en door de groenzones van Lelystad naar Hollands Hout in de Oostvaardersplassen. Laat je onderweg verrassen door het verhaal van de prielen en slenken, kade en klink, nieuwe polders en vergane schepen.

De route start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan Kitsweg 1 in Lelystad. Er zijn acht plekken waar je tijdens de route even stopt. Om schilderijen en foto’s in de app te bekijken en meer te weten te komen over onder andere het industrieterrein dat er uiteindelijk niet kwam en hoe vruchtbaar land prachtige natuur werd. Je maakt ook kennis met het piepjonge Flevoland, gezien door de ogen van zeeschilders Bakhuizen en Schotel en hedendaagse fotografen als Ger Dekkers, Wout Berger en Witho Worms. 

De app is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau. De komende maanden volgen er nog vijf audioroutes, elk met een ander nationaal park in de hoofdrol. 

De app 'Meesterwerk Nederlands Landschap' is te downloaden in de Google Play Store of App Store.