Lelystad

In Lelystad is er volop ruimte. Ruimte om te leven en om te groeien. Ruimte om te wonen en te werken. Ruimte voor inspanning en ontspanning en ruimte om te onthaasten en te genieten van de natuur. Daarnaast biedt Lelystad alle faciliteiten van een moderne stad. Voor de liefhebbers zijn er volop mogelijkheden om cultuur te snuiven of uitgebreid te winkelen.

Het Batavia Kwartier is een bruisend stukje Lelystad. In Batavialand duik je de geschiedenis in, zowel de VOC tijd als de inpoldering kunnen op verschillende manieren ontdekt worden. Daarnaast ligt Batavia Stad Fashion Outlet, een ware shopping beleving met ruim 100 winkels van nationale en internationale topmerken met 30-70% korting. Wandel langs de boulevard en geniet van het weidse uitzicht over het water. Samen met Exposure, een ijzeren hurkende reus van 26 meter hoog, tuur je over het Markermeer.

www.vvvlelystad.nl

Lelystad geeft lucht

Even verderop geniet je in de haven van een glas wijn of een heerlijke maaltijd. En dan is dit alleen nog het Batavia Kwartier! Ook in de rest van Lelystad zijn er volop dingen te doen. Bijvoorbeeld Aviodrome, de leukste vliegbestemming van Nederland. Of ontdek de natuur van dichtbij in Natuurpark Lelystad. Liever zelf wat actief ondernemen? Met ‘Het Belevenissenbos’ heeft Lelystad het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland binnen haar grenzen. En er is nog zoveel meer! 

Het Belevenissenbos is het het grootste speelbos van Nederland

De hoofdstad van Flevoland is een van de jongste steden van Nederland, juist daardoor met een zeer indrukwekkende geschiedenis: op hoeveel plekken kan je lopen waar honderd jaar geleden nog water was? Lelystad is vernoemd naar de vader van het Zuiderzeeproject ir. Cornelis Lely, een Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister en gouverneur.

Lely ontwierp in 1891 een plan voor de afsluiting van de Zuiderzee, waarop deze in 1932 door de Afsluitdijk definitief werd afgesloten en het IJsselmeer ontstond. In 1950 werd Perceel P aangelegd, een werkeiland middenin het IJsselmeer. De arbeiders die op dit werkeiland woonden moesten een bouwput aanleggen voor het gemaal Wortman, dat werd ingezet bij het droogmaken van Oostelijk Flevoland. Perceel P, het oudste stukje Lelystad, heet nu Lelystad Haven. Dit deel van Lelystad is nog steeds een bijzondere bezienswaardigheid. 

vvvlelystad.nl/geschiedenis

Lelystad is vernoemd naar de vader van het Zuiderzeeproject ir. Cornelis Lely