Werkbezoek Marker Wadden met vrijwilligers en studenten

De aanleg van de eerste vijf natuureilanden in het Markermeer is gereed. Gedeputeerde Harold Hofstra en gedeputeerde Michiel Rijsberman van provincie Flevoland en een klein groepje genodigden bezochten Marker Wadden afgelopen week om de eilanden van dichtbij te bekijken.

Natuurherstel nodig
Natuurherstel van het Markermeer is nodig. Marker Wadden heeft inmiddels bewezen dat ze daaraan bijdraagt. De natuurlijke oevers zorgen o.a. voor meer paaigebieden voor vissen en maken het mogelijk dat slib kan bezinken. Hierdoor ontstaat een zone van helderder water rondom de eilanden. Met dit project wordt een robuust natuurgebied in de Metropoolregio Amsterdam gemaakt dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. Marker Wadden geeft een mooie impuls voor het herstel van waterkwaliteit en natuur in het Markermeer en het Nationaal Park Nieuw Land.

Zonder vrijwilligers geen Marker Wadden
Met een bijdrage van LEADER is de ontvangst- en beheerruimte voor vrijwilligers gerealiseerd. Gedeputeerde Harold Hofstra is blij dat het natuurherstel werkt en bedankt de vrijwilligers die ervoor zorgen dat Marker Wadden zo bijzonder blijft. “Meer dan 220 vrijwilligers zetten zich in voor het dagelijks beheer van de Marker Wadden. Ze ontvangen bezoekers, zorgen voor een kopje koffie en lunch en onderhouden het eiland. Zonder vrijwilligers kunnen de bezoekers niet genieten van Marker Wadden”.

Educatieve functie
Naast een aanwinst voor de natuur en recreatie heeft Marker Wadden ook een educatieve functie. Gedeputeerde Michiel Rijsberman ging met studenten en een leerkracht van Aeres MBO Almere op werkbezoek. “Het is prachtig om te zien hoe de Marker Wadden zich ontwikkelen. We zien het gebied razendsnel groeien tot een uniek stuk natuur waar vogels, vissen en insecten zich huisvesten. Afgelopen donderdag bezochten we alle eilanden samen met de eilandwachter en een aantal studenten. Tijdens het bezoek werden er opdrachten gedaan. Zo gingen ze verschillende planten zoeken om te registreren voor het 2021 Soortenjaar. Het is mooi te zien dat de Marker Wadden zowel jong als oud trekken. Om te genieten, voor de natuur maar ook om ruimte te geven voor onderzoek.”

Samenwerking
De aanleg van Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten en wordt uitgevoerd door Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. De aanleg van de eerste vijf eilanden is mogelijk gemaakt door een startbijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Daarnaast hebben Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Flevoland en Noord-Holland bijgedragen. De aanleg van de twee nieuwe eilanden wordt grotendeels mogelijk gemaakt door financiering uit de Programmatische Aanpak Grote Wateren van beide ministeries.