Lepelaarplassen

Pioneernatuur en -reservaat

De Lepelaarplassen, een deelgebied van Nationaal Park Nieuw Land, is een voorbeeld van pioniernatuur. Het gebied is in 1968 ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland en in 1971 aangewezen als natuurreservaat. Het is een natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden en een paradijs voor water- en moerasvogels. Waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. 

Geboortenieuws - Zeearend

Net als vorig jaar

Niet één maar twee jonge zeearenden zijn er vorig jaar geboren in de Lepelaarplassen. Het was bovendien het derde succesvolle nest op rij. Zeearenden zijn toproofdieren uit de voedselketen. Dat ze het zo goed naar hun zin hebben in de Lepelaarplassen, is een signaal dat het gebied ecologisch gezond is. Ga je zeearenden spotten? Neem wel een verrekijker mee, want zeearenden mijden mensen en zijn vooral van veraf te zien.

 

Vogelrijk weidegebied

Geen dag is hetzelfde!

Grote aantallen vogels komen naar de Lepelaarplassen om nesten te bouwen en hun kuikens groot te brengen. In greppels, slootjes en poelen zitten stekelbaarsjes, kikkers en grote waterinsecten: het is een geliefd jaaggebied voor de grote zilverreiger, blauwe reiger, lepelaar en roerdomp. Omgeknaagde bomen verraden de aanwezigheid van bevers. Geen dag is hetzelfde! 

Lepelaar in water met vis in bek in de Lepelaarplassen. De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de provincie Flevoland. Bever in het water van de Lepelaarplassen. De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de provincie Flevoland.

Vogels spotten

waarneming.nl

Nationaal Park Nieuw Land is een paradijs voor vogelspotters. Via Waarneming.nl zie je waar, welke vogels er gespot zijn in ons park. Ook kun je als vogelaar je eigen kiekjes op deze website plaatsen. 

Ga naar waarneming.nl
IJsvogel met vis in de bek met opspattend water Lepelaarplassen

Het gehele jaar door valt hier wat te beleven

Trek je laarzen aan

De beste tips

Vijf tips om de Lepelaarsplassen te ontdekken:

 

 

 

De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de provincie Flevoland. De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de Nederlandse provincie Flevoland.

Observatiehutten

Pak je verrekijker!

Langs het fietspad rond de Lepelaarplassen staan verschillende observatiehutten. De hutten bieden een prachtig uitzicht op de Lepelaarplassen. 

Bekijk de observatiehutten

Ontdek Lepelaarplassen