Vogelparadijs, moerassen en man-made

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur! Letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Nationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland! Het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend. In de moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen. En de natuur is er man-made.  

De grote vogeltrek

Oost-Atlantische flyway

Nationaal Park Nieuw Land is de thuishaven van allerlei soorten vogels. Hier zie je ganzen- en eendensoorten. Verschillende roofvogels zoals de buizerd en de torenvalk leven er. En allerlei trekvogels leggen jaarlijks duizenden kilometers af over de Oost-Atlantische flyway, met een bestemming of tussentijdse rustplek in Nieuw Land. Het is een waar vogelparadijs. 

Check welke vogels er al zijn gespot!
IJsvogel met vis in bek in de Lepelaarplassen. De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de provincie Flevoland. Zilverreiger in de Oostvaardersplassen

De zeearend

Weer terug in Nederland

De zeearend is hét icoon van Nationaal Park Nieuw Land. De zeearend, die nauwelijks nog voorkwam in Nederland, koos Nieuw Land als de plek om als eerste weer neer te strijken en te broeden. De zeearend is avontuurlijk en imposant. De spanwijdte gaat tot 2,5 meter. Nieuw Land is dé plek om in Nederland een zeearend te zien. 
 

De Oostvaardersplassen: het grootste man-made natuurgebied ter wereld. Een natuurgebied dat in Europa zijn weerga niet kent. Ontstaan op de bodem van de vroegere Zuiderzee, in een polder van nog maar een halve eeuw oud. De Oostvaardersplassen: het grootste man-made natuurgebied ter wereld. Een natuurgebied dat in Europa zijn weerga niet kent. Ontstaan op de bodem van de vroegere Zuiderzee, in een polder van nog maar een halve eeuw oud.

Wetlands

Kuddes heckrunderen

Een groot deel van de natuur in Nieuw Land is moerasachtig, wetlands. Wetlands zijn gebieden met een grote ecologische dynamiek en diversiteit. Een ideale plek voor kuddes heckrunderen en konikpaarden die zich door de ruigte bewegen.

Heckrund met kroos en mos in de hoorns in de Oostvaardersplassen. Heckrunderen frontaal in de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen: het grootste man-made natuurgebied ter wereld. Een natuurgebied dat in Europa zijn weerga niet kent. Ontstaan op de bodem van de vroegere Zuiderzee, in een polder van nog maar een halve eeuw oud.

Man-made natuur

De voormalige Zuiderzee

Je bevindt je in Nationaal Park Nieuw Land letterlijk op de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Het gebied zou nooit bestaan hebben zonder het grootste inpolderingstraject ter wereld: Flevoland. Nieuw Land vertelt ook het verhaal van de eeuwenlange strijd tegen het water. De aanleg van de Marker Wadden spreekt tot de verbeelding. Zonder de mens geen Nieuw Land, man-made natuur. 

Vogels spotten

waarneming.nl

Nationaal Park Nieuw Land is een paradijs voor vogelspotters. Via Waarneming.nl zie je waar, welke vogels er gespot zijn in ons park. Ook kun je als vogelaar je eigen kiekjes op deze website plaatsen. 

Ga naar waarneming.nl
IJsvogel met vis in de bek met opspattend water Lepelaarplassen

Deelgebieden - samen Nieuw Land

 • Oostvaardersplassen

  De Oostvaardersplassen bewijzen dat de mooiste natuur spontaan kan ontstaan op onverwachte plekken.

  Oostvaardersplassen
 • Lepelaarplassen

  De Lepelaarplassen vormen een ware oase voor moeras- en watervogels.

  Lepelaarplassen
 • Markermeer

  Het Markermeer ligt tussen de nieuwe kust van Flevoland en het oude land van Noord Holland.

  Markermeer Het Markermeer is een meer in Nederland, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostelijke zijde grenst het aan het IJsselmeer, waarvan het eigenlijk het zuidwestelijk compartiment vormt, door een dijk daarvan afgescheiden. Het meer is driehoekig gevormd, 700 km² groot.
 • Marker Wadden

  De Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland.

  Marker Wadden Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: Marker Wadden. In het Markermeer verrijst een archipel van natuureilanden. Marker Wadden zorgt ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. Hier ontstaat een natuurparadijs voor vogels, vissen en mensen.

Geschiedenis Flevoland

Zuiderzeeproject

Flevoland heeft een rijke geschiedenis. Ze is het product van het grootste inpolderingsproject aller tijden, het Zuiderzeeproject! Waar eerst alleen maar water was, is nu een aantrekkelijk woon- en recreatiegebied ontstaan met een groeiend aantal inwoners. 

Meer over de geschiedenis van Flevoland
Oude foto van inpoldering Flevoland met machines Gemaal De Blocq van Kuffeler is een gemaal bij Almere en houdt Zuidelijk Flevoland (Almere, Zeewolde) droog. Het is het grootste gemaal van Europa als gekeken wordt naar opvoerhoogte en capaciteit. Het gemaal is vernoemd naar ingenieur V.J.P. de Blocq van Kuffeler (1878-1963).