Oostvaardersplassen

Een onverwachte plek

De Oostvaardersplassen bewijzen dat de mooiste natuur spontaan kan ontstaan op onverwachte plekken. Oorspronkelijk op de tekentafel bedoeld als industriegebied, maar nu een plek waar tienduizenden vogels bijtanken of een broedplek vinden. Je staat hier oog in oog met wilde runderen, paarden en edelherten. 

Geschiedenis

Bijzondere oorsprong

De geschiedenis van de Oostvaarderplassen gaat 'slechts' terug tot 1968, toen grote plassen water bleven staan in de nieuw aangelegde Flevopolder. Er zou een industriegebied komen. Daar was niet direct behoefte aan, dus werd het moerasgebied ingezaaid met riet en daarna met rust gelaten. De natuur nam het nieuwe land in bezit en ontwikkelde zich tot een nieuwe wildernis. 

Vogeltrek

Groots gebied

Tienduizenden vogels komen hier tijdens de vogeltrek bijtanken of vinden een broedplek. Je staat oog in oog met wilde runderen, paarden en edelherten die de vlaktes doorkruisen. Vossen verschalken op klaarlichte dag hun prooi. De rust, ruimte en voedselrijkdom werken als een magneet op een nog steeds groeiend aantal verschillende dieren. 

Zilverreiger in de Oostvaardersplassen

Vogels spotten

waarneming.nl

Nationaal Park Nieuw Land is een paradijs voor vogelspotters. Via Waarneming.nl zie je waar, welke vogels er gespot zijn in ons park. Ook kun je als vogelaar je eigen kiekjes op deze website plaatsen. 

Ga naar waarneming.nl
IJsvogel met vis in de bek met opspattend water Lepelaarplassen

Tips

Op avontuur

Vijf tips hoe je het - niet altijd overal vrij toegankelijke - natuurgebied de Oostvaardersplassen heel goed kunt ontdekken:

Met kids

Voor kinderen

Groepen en vergaderen

Met groepen op pad

Vergadering in buitencentrum Oostvaarders, op safari met de boswachter of excursie met de ecokar? Het kan allemaal. Neem voor de mogelijkheden contact op met één van de twee buitencentra.

Meer info
Hertenroedel in de Oostvaardersplassen met gele lucht vanwege de ondergaande zon. Bezoekers in de Oostvaardersplassen.

Toegangspoorten Oostvaardersplassen