Varen

Ontdek vanaf het water

Nationaal Park Nieuw Land heeft met het Markermeer een prachtig vaargebied. Vrijwel geen ander water in Nederland biedt zoveel ongecompliceerde mogelijkheden. Zeker voor de geoefende watersporter is het een uitdagend gebied, maar bij rustig weer kunnen ook kleinere schepen er prima varen.

Jachthavens

Genoeg keus

Het Markermeer kent talloze aanloophavens zoals Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Uitdam, Muiden, Almere, en Lelystad. Daartussen zijn ook nog een aantal kleine jachthavens. 

Jachthavens
Vanaf Marina Muiderzand kun je letterlijk alle kanten op: Markermeer en IJsselmeer, de Randmeren, maar ook de Friese meren, het Waddengebied en de Noordzee zijn eenvoudig bereikbaar. Vanaf Marina Muiderzand kun je letterlijk alle kanten op: Markermeer en IJsselmeer, de Randmeren, maar ook de Friese meren, het Waddengebied en de Noordzee zijn eenvoudig bereikbaar.

Sluizen

Binnendoor van Almere naar Lelystad

De enige manier om met de boot in Flevoland te komen is door omlaag te schutten. Alle doorgaande vaarwegen beginnen of eindigen met een sluis, waarin het verval vaak met een meter of 5-6 opvallend groot is. Vanuit Almere is dit de Zuidersluis en vanuit Lelystad de Noordersluis.

Via de grachten vaar je met een motorboot of kano dwars door Almere richting Nationaal Park Nieuw Land.

Vaarroutes

Sloepennetwerk Flevoland

In Flevoland is onlangs een gloednieuw sloepennetwerk aangelegd. Hier wachten prachtige vaarroutes op je, waaronder door Nationaal Park Nieuw Land. De routes zijn zowel geschikt voor de ervaren als de minder ervaren vaarder. Het water neemt je mee door het unieke landschap, gemaakt door en voor mensen. Aan de hand van knooppunten bepaal je zelf de route die je een verrassende kant van onze jongste provincie laten ontdekken. De route 'Almere: Over land, over zee' brengt je van Almere-Haven naar onder andere de Lepelaarplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Bekijk de route

Bediening bruggen en sluizen

Meld je vooraf aan

Wil je met je boot een brug of sluis van provincie Flevoland passeren? Weet dan dat er geen brug- of sluiswachter ter plaatse is om u te helpen. De sluizen en beweegbare bruggen van de provincie worden namelijk op afstand bediend, vanuit het provinciehuis. Om gebruik te maken van de bruggen is het belangrijk om je vooraf aan te melden. 

Het Markermeer is een meer in Nederland, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostelijke zijde grenst het aan het IJsselmeer, waarvan het eigenlijk het zuidwestelijk compartiment vormt, door een dijk daarvan afgescheiden. Het meer is driehoekig gevormd, 700 km² groot. Vanaf Marina Muiderzand kun je letterlijk alle kanten op: Markermeer en IJsselmeer, de Randmeren, maar ook de Friese meren, het Waddengebied en de Noordzee zijn eenvoudig bereikbaar.

De enige manier om met de boot in Flevoland te komen is door omlaag te schutten