Honden

Samen op pad

Honden zijn op enkele plekken toegestaan in Nationaal Park Nieuw Land. Deze regels zijn opgesteld om de rust in het park te bewaren. Zo wordt voorkomen dat vogels van hun nest worden gejaagd of paniek ontstaat onder rustende reeën. Soms is de geur of het geblaf van een hond al genoeg om deze onrust te veroorzaken. Bijna alle dieren in het park zijn bang voor honden. Hieronder vind je een overzicht en meer informatie per gebied in het park.

Oostvaardersplassen

Speciale route voor honden

In de Oostvaardersplassen is een speciale route ontwikkeld waar je jouw hond aangelijnd mag meenemen. Vanaf parkeerplaats 't Lange Pad volg je de paarse route. In het buitencentrum mag je komen met de hond om informatie te vragen, maar je mag geen route volgen die vanaf hier start met de hond.

Meer over de route met honden
Landschapsfoto van de Oostvaardersplassen met een bijzondere lucht.

Marker Wadden

Honden rond de havenkom

Honden zijn aangelijnd toegestaan op een zeer beperkt gedeelte van het eiland, alleen rond de havenkom. Het is aan te raden om zonder hond naar Marker Wadden te komen. Katten zijn op het eiland niet toegestaan.

Meer over de regels voor honden
Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: Marker Wadden. In het Markermeer verrijst een archipel van natuureilanden. Marker Wadden zorgt ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. Hier ontstaat een natuurparadijs voor vogels, vissen en mensen.

Lepelaarplassen

Geen honden rond de observatiehutten

Ondanks dat je langs het rondgaande fietspad vrij toegankelijk naar de observatiehutten de Lepelaar, de Kiekendief en de Overloper kunt wandelen, is het niet toegestaan om je hond mee te nemen.

Lees meer informatie
Lepelaar in water met vis in bek in de Lepelaarplassen. De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de provincie Flevoland.