Rondje Lepelaarplassen

(12,0 km)

Welkom in de Lepelaarplassen! Treed binnen in de bijzondere vogelwereld en geniet van de weidse uitzichten over het water, ruige rietlanden en natte graslanden. Op de fiets of wandelend; een rondje om de Lepelaarplassen is in ieder seizoen een prachtige natuurbeleving.

Dit ga je zien

Startpunt: Bezoekerscentrum De Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309AA Almere
1

Bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap

Bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap
Bezoekerscentrum de Trekvogel
Oostvaardersdijk/Oostvaardersdiep 16
1309 AA ALMERE
2

Vrij toegankelijke Lepelaarhut - Lepelaarplassen

Vrij toegankelijke Lepelaarhut - Lepelaarplassen
Almere
3

Vogelkijkscherm Natte Graslanden - Lepelaarplassen

Vogelkijkscherm Natte Graslanden - Lepelaarplassen
Almere
4

Kijkscherm Kwelplas - Lepelaarplassen

Kijkscherm Kwelplas - Lepelaarplassen
Almere
Eindpunt: Bezoekerscentrum De Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309AA Almere

Beschrijving

Startpunt: Bezoekerscentrum De Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309AA Almere

Deze 12 kilometer lange route loopt door een bijzonder stukje Flevoland. Start de ontdekkingstocht bij bezoekerscentrum De Trekvogel aan het Oostvaardersdiep 16 in Almere.

Download de gratis fiets- en wandelroute!

Ontdek de bijzondere en rijke vogelwereld van de Lepelaarplassen en geniet van de weidse uitzichten over water, rietvelden en natte graslanden. Op de fiets of wandelend: een rondje om de Lepelaarplassen is in ieder seizoen een prachtige natuurbeleving. Download hier de fiets- en wandelroute 'Rondje Lepelaarplassen'.

Trekvogelgraslandje

Wanneer u de weg oversteekt, heeft u al direct goed uizicht over het Trekvogelgraslandje. 's Winters en in het vroege voorjaar staat dit land gedeeltelijk onder water en verblijven hier allerlei trekvogels. Ook broeden hier kievieten en scharrelen er tureluus, groenpootruiters, watersnippen, kleine plevieren en families grauwe ganzen rond.

Observatiehut

Vervolg de weg over het fietspad en over het bruggetje. Dit is een van de vaste visstekken van de ijsvogel. Ook de bever is hier actief. Omgeknaagde wilgen langs het water verraden zijn aanwezigheid. Volg het graspad naar de Lepelaarhut. Deze hut biedt een prachtig uitzicht over het hart van De Lepelaarplassen. In de wilgen langs het pad leven veel bosvogels. De ondiepe plas is een oude zandwinput. In en rond het eiland verblijven honderden bijzondere vogels die u hier in alle rust kunt bekijken.

Op naar de skyline

Vervolg de weg over het fietspad. Sla direct na de houten brug rechtsaf een smal fietspad in. Na ongeveer een kilometer fietst of wandelt u over een brede betonnen brug. Hier kijkt u uit over de uitgestrekte vlierstruiken van De Lepelaarplassen. Het weidse uitzicht over de Noorderplassen en de skyline van Almere Stad is imponerend en rustgevend tegelijk. 

Natte Graslanden

Verderop wordt het fietspad breder en bent u bij de Natte Graslanden aangekomen. Twee observatieschermen langs het pad geven een prachtig uitzicht over dit weidegebied.

Verder via de Oosvaardersdijk

De tocht gaat verder over het fietspad naar de Oostvaardersdijk. Links ligt het stadsbos De Pampushout en rechts fietst u weer richting bezoekerscentrum De Trekvogel met een fraai uitzicht over de Kwelzone en de Kwelplas, gelegen in De Lepelaarplassen en het Markermeer.

Kwelzone en Kwelplas

De Kwelzone is een waterrijke rietstrook langs de Oostvaardersdijk. Een stukje verderop komt u bij een uitgestrekte plas. Dit is de ondiepe Kwelplas die gevoed wordt door kwelwater; water dat onder de dijk door sijpelt. Een ideale plas voor eenden, ganzen en zwanen.

Bezoekerscentrum De Trekvogel

Nadat de laatste meters zijn afgelegd, kunt u even bijkomen in bezoekerscentrum De Trekvogel. Wilt u deze route wandelen of fietsen, vraag dan hier naar de uitgebreide beschrijving. De koffie staat voor u klaar en er is allerhande informatie over de Flevolandse natuur te vinden.

Eindpunt: Bezoekerscentrum De Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309AA Almere