Keren langs de Meren

(113,0 km)

Bos, polder, water en uitzicht op de stad; de wielrenroute ‘Keren langs de Meren’ laat Oostelijk Flevoland in al zijn verscheidenheid zien. Er grazen Schotse hooglanders, je maakt kennis met de Hel van het Roggebotbos en zet koers naar Lelystad voor een fotostop bij de replica van een roemrucht spiegelretourschip… Klik onderstaand op het tabblad Beschrijving voor meer informatie over deze route.

Download de GPX route bij  zuiden- en oostenwind.

Download de GPX route bij noorden- en westenwind.

Dit ga je zien

Startpunt: Hans & Grietje Pannenkoekhuis en speelpark
Sternweg 2 A
3898 LJ Zeewolde
Restaurant Hans en Grietje Zeewolde

Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en speelpark

Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en speelpark
Sternweg 2
3898 LJ ZEEWOLDE
Harderbos

Harderbos

Harderbos
Karekietweg 1
3891 ER Zeewolde
Erkemederstrand Flevoboulevard

Flevoboulevard

Strandweg 1
8256 RZ Biddinghuizen
Bremerbaai Veluwemeer

Veluwemeer

Veluwemeer
Zeewolde
Kop van t' Ende

Kop van ’t Ende

Drontermeerdijk
Dronten
Revebos

Revebos

Dronten
Voedselbos Roggebotstaete

Voedselbos Roggebotstaete

Vossemeerdijk 6
8251 PN DRONTEN
Ketelmeer

Ketelmeer

Dronten
Rivierduinpad

Rivierduinpad

Visvijverweg 41
8219 PB Lelystad
De Batavia

De Batavia

De Batavia
Oostvaardersdiep
8242 PN Lelystad
Bataviahaven Lelystad

Koffiestop: Bataviahaven

Schoonzicht 404
8242 KH Lelystad
1ddf1651-0443-41b3-904a-251b4d75abbe.jpg

Hollandse Hout

Hollandse Hout
8200 LELYSTAD
Knardijk Zeewolde

Knardijk Zeewolde

Knardijk
Knardijk 40
Zeewolde
Harderbos

Harderbos

Harderbos
Karekietweg 1
3891 ER Zeewolde
Eindpunt: Hans & Grietje Pannenkoekhuis en speelpark
Sternweg 2 A
3898 LJ Zeewolde

Beschrijving

Startpunt: Hans & Grietje Pannenkoekhuis en speelpark
Sternweg 2 A
3898 LJ Zeewolde

Je begint je fietsdag kronkelend over de paden van het Harderbos. Er grazen Schotse hooglanders, dus wellicht moet je hier en daar een koeienvlaai ontwijken!

Je fietst beschut richting het noorden langs de Bremerbergdijk, de voormalige haven van Elburg en het Revebos. Je fietst verder door de beschutting van het Roggebotbos. Ooit was dit een gevreesde zandbank onder zeelieden en vissers. Nu geven naaldbomen op de zandgrond het bos een uniek karakter. Je maakt kennis met de Hel van het Roggebotbos; op de Roggebotweg dokker je drie kilometer over onvervalste klinkers.

Je fietst over de Ketelmeerdijk met uitzicht op de Ketelbrug om koers te zetten naar Lelystad. Knijp vooral in de remmen voor een fotostop bij het schip de Batavia, een replica van het roemruchte spiegelretourschip dat in 1629 schipbreuk leed bij Australië. Na een bospassage door het Hollandse Hout volg je de Knardijk die op de scheidslijn van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland dwars door de polder loopt, omgeven met windmolens en schapen. Bij tegenwind voelt deze passage als de beklimming van de Muur van Woei! Eenmaal gefinisht bij Hans & Grietje heb je die pannenkoek wel verdiend.

Karakter
Afstand: 113 km
★★★☆☆ Bochtig
★★★☆☆ Groen
★★★★☆ Water
★★★★☆ Open Flevoland
★★★★☆ Wind*

Koffiestop
Bataviahaven
Schoonzicht 404
8242 KH Lelystad
www.bataviahaven.nu

*Wind
Geen heuvels in de polder? Dat klopt! Maar toch kun je je klimmersbenen trainen op onze eigen Muur van Woei. Want aan wind hebben we in Flevoland geen gebrek. We kunnen je wel helpen om te voorkomen dat je de Muur van Woei te vaak tegenkomt (en een flink open stuk tegen de wind in moet rijden): rijd deze route met de klok mee bij zuiden- en oostenwind. En tegen de klok in bij noorden- en westenwind (standaard route).

Even opletten!
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

  • Deze route begint en eindigt met wat smalle en onoverzichtelijke paden door het Harderbos. Houd rekening met andere fietsers en wandelaars en matig de snelheid. Hierna rijd je een stuk langs de Randmeren, waar je heerlijk door kunt trappen.
  • Voor de paden in het Roggebotbos geldt hetzelfde. Houd rekening met andere recreanten en matig de snelheid. Daarnaast zitten er een paar kuilen in de weg. Waarschuw je medefietsers als je met een groepje rijdt. Daarna draai je de Vossemeerdijk op. Tot de Ketelbrug kan je 15 km lang het gas opendraaien.
  • De paden door de Hollandse Hout zijn smal. Houd bij onoverzichtelijke bochten rekening met tegemoetkomende fietsers.

Leuk voor partner/gezin
Deze route start bij pannenkoekenhuis, speeltuin en eigenlijk minipretpark Hans en Grietje, erg leuk voor een gezin met kinderen onder de twaalf. Iets verderop ligt Walibi Holland, leuk voor alle kinderen. Daarnaast liggen vlakbij het startpunt ook nog Doorhout Mees, Flevonice, Golf4All Harderwijk en twee vakantieparken aan het water met een strandje en bootverhuur. De route komt langs Batavia Stad Fashion Outlet en Museum Batavialand. Dit is dus een erg leuke route om te combineren met een dagje uit voor je partner en/of gezin.

Eindpunt: Hans & Grietje Pannenkoekhuis en speelpark
Sternweg 2 A
3898 LJ Zeewolde

Neem alvast een kijkje