Oostvaardersplassen Almere

Ga op pad

De Oostvaardersplassen is een bijzonder moerasgebied tussen Almere en Lelystad. Hier leven duizenden ganzen en watervogels, Heckrunderen, konikpaarden, edelherten en vossen. Start een mooie wandel- of fietstocht vanuit het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders en geniet van een lekkere lunch in het restaurant. Spot de dieren in het natuurgebied met de aanwezige verrekijkers of ga op pad met de boswachter. Met een beetje geluk zie je de zeldzame zeearend!

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is de perfecte plek om een ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen Almere te beginnen. Vanuit het gebouw heb je met de aanwezige verrekijkers een prachtig uitzicht over de uitgestrekte vlaktes en plassen. Op de begane grond zit restaurant Paviljoen de Oostvaarders met een vega- en vegan-vriendelijke menukaart.

© Maarten Feenstra

Crossen door de bossen

Op zaterdag 25 september is het weer tijd voor Crossen door de Bossen. Sportieve waaghalzen vanaf 8 jaar en ouder worden uitgedaagd om de snelste tijd neer te zetten in het Kotterbos. Het Kotterbos zit vol uitdagende heuvels en slingerende stukken tussen de bomen door. Een echte uitdaging dus. 

Meer informatie
Natuurgids oostvaardersplassen Almere

Natuurgids oostvaardersplassen Almere

© Marleen Annema

Vrijwilligers gezocht

Vind je het leuk om mensen enthousiast te maken voor de natuur of steek je graag de handen uit de mouwen? Kom dan ons team versterken als vrijwilliger. Er zijn verschillende functies beschikbaar bij Staatsbosbeheer of Stad & Natuur Almere.

Lees meer

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

© Jorn van Eck

Er is genoeg te doen

In dit markante gebouw van Stad & Natuur liggen de verrekijkers voor je klaar. Hier kom je alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Er draaien informatieve films en er is een kleine expositie. Op de begane grond zit Paviljoen de Oostvaarders. Hier kun je genieten van een hapje, drankje en het verbluffende uitzicht. Regelmatig starten er excursies van Staatsbosbeheer en in het weekend zijn er vaak leuke activiteiten of grotere evenementen.

Lees meer

Bijzonder natuurgebied

© Aaldrik Pot

Een waar vogelparadijs

Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen bleef het natte gedeelte van de Oostvaardersplassen ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Het werd een belangrijke halte voor trekvogels op hun tocht van het hoge noorden naar Afrika. Het moeraslandschap werd in korte tijd een verblijfplaats voor vele, vaak bijzondere vogelsoorten. De Oostvaardersplassen zijn nu een waar vogelparadijs. 

Natuureducatie

© Marjolein den Hartog

Van lespakket tot stage

Voor alle kinderen in het basisonderwijs zijn er aantrekkelijke lespakketten beschikbaar. Start bij het Natuurbelevingcentrum en haal je zeearenddiploma of leer de vos beter kennen. Jongeren in het voortgezet onderwijs krijgen een op maat gemaakt programma, zodat het past bij de onderwijswensen van de school. En ben je student? Neem dan contact op voor een mogelijke stageplaats of afstudeeropdracht. 

Lees meer

De ruige achtertuin van Almere

© Maarten Feenstra
© Gemeente Almere

Meer weten over Almere?

De Oostvaardersplassen zijn de ruige achtertuin van Almere. Een stad gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Vol moderne architectuur en prachtige natuurgebieden. In Almere vind je geen oude grachtenpanden, maar architectonische highlights ontworpen door wereldberoemde architecten. Ontworpen als een ‘garden city’ sta je altijd binnen 5 minuten in een park of bijzonder natuurgebied. Dankzij het gescheiden wegenstelstel kun je kilometers fietsen zonder een auto tegen te komen.

Ontdek de must do’s van Almere!

Betrokken partijen - Oostvaardersplassen Almere is een samenwerking tussen: