Oostvaardersplassen Almere

Ga op pad

De Oostvaardersplassen is een bijzonder moerasgebied tussen Almere en Lelystad. Hier leven duizenden ganzen en watervogels, Heckrunderen, konikpaarden, edelherten en vossen. Start een mooie wandel- of fietstocht vanuit het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders en geniet van een lekkere lunch in het restaurant. Spot de dieren in het natuurgebied met de aanwezige verrekijkers of ga op pad met de boswachter. Met een beetje geluk zie je de zeldzame zeearend!

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is de perfecte plek om een ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen Almere te beginnen. Vanuit het gebouw heb je met de aanwezige verrekijkers een prachtig uitzicht over de uitgestrekte vlaktes en plassen. Op de begane grond zit restaurant Paviljoen de Oostvaarders met een vega- en vegan-vriendelijke menukaart.

LOF Zomerspecials

LOF is dit jaar weer terug in augustus. Een hele maand lang kun je elk weekend meedoen met mooie workshops. Kom in extase tijdens de Silent Disco Ecstatic Dance of wandel met chi o.l.v. trainer Evert. Yogafanaten kunnen meedoen aan deugdenyoga onder begeleiding van Uniek Yoga of op yoga-avontuur tijdens de ouder & kind yoga met Helen Purperhart. En voor de mensen die durven: een ijsbad volgens de Wim Hof Methode door Bart Pronk. Kom LOF ontdekken deze zomer!

Ontdek het programma
Festival Spot almere oostvaardersplassen

Festival Spot almere oostvaardersplassen

© Maarten Feenstra

Bomvol zomerprogramma

Wie deze zomer niet (meer) op vakantie gaat hoeft zich niet te vervelen. Voor jong en oud is er een bomvol programma met verschillende natuur- en cultuuractiviteiten in de buitenlucht. De activiteiten vinden allemaal plaats in of starten vanuit de grote festivaltent voor het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Zin in een (roof)vogelwandeling, singer-songwriter middag en een ecokarexcursie? Of benieuwd hoe de wondere onderwaterwereld van de Oostvaardersplassen eruit ziet? Kom dan zeker langs!

Bekijk alle activiteiten

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

© Jorn van Eck

Er is genoeg te doen

In dit markante gebouw van Stad & Natuur liggen de verrekijkers voor je klaar. Hier kom je alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Er draaien informatieve films en er is een kleine expositie. Op de begane grond zit Paviljoen de Oostvaarders. Hier kun je genieten van een hapje, drankje en het verbluffende uitzicht. Regelmatig starten er excursies van Staatsbosbeheer en in het weekend zijn er vaak leuke activiteiten of grotere evenementen.

Lees meer

Bijzonder natuurgebied

© Aaldrik Pot

Een waar vogelparadijs

Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen bleef het natte gedeelte van de Oostvaardersplassen ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Het werd een belangrijke halte voor trekvogels op hun tocht van het hoge noorden naar Afrika. Het moeraslandschap werd in korte tijd een verblijfplaats voor vele, vaak bijzondere vogelsoorten. De Oostvaardersplassen zijn nu een waar vogelparadijs. 

Natuureducatie

© Marjolein den Hartog

Van lespakket tot stage

Voor alle kinderen in het basisonderwijs zijn er aantrekkelijke lespakketten beschikbaar. Start bij het Natuurbelevingcentrum en haal je zeearenddiploma of leer de vos beter kennen. Jongeren in het voortgezet onderwijs krijgen een op maat gemaakt programma, zodat het past bij de onderwijswensen van de school. En ben je student? Neem dan contact op voor een mogelijke stageplaats of afstudeeropdracht. 

Lees meer

De ruige achtertuin van Almere

© Maarten Feenstra
© Gemeente Almere

Meer weten over Almere?

De Oostvaardersplassen zijn de ruige achtertuin van Almere. Een stad gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Vol moderne architectuur en prachtige natuurgebieden. In Almere vind je geen oude grachtenpanden, maar architectonische highlights ontworpen door wereldberoemde architecten. Ontworpen als een ‘garden city’ sta je altijd binnen 5 minuten in een park of bijzonder natuurgebied. Dankzij het gescheiden wegenstelstel kun je kilometers fietsen zonder een auto tegen te komen.

Ontdek de must do’s van Almere!

Betrokken partijen - Oostvaardersplassen Almere is een samenwerking tussen: