Kennissymposium 15 september 2023

Op 15 september organiseert Nationaal Park Nieuw Land haar eerste kennissymposium voor de natuuronderzoekswereld in Nederland. Het kennissymposium ‘Mens & Natuur: een kijk in Nationaal Park Nieuw Land’!

Nationaal Park Nieuw Land heeft kennis en onderzoek hoog in het vaandel staan. Daarom delen we graag de inzichten van onze lopende natuuronderzoeken met wetenschappers, vrijwilligers, beheerders en andere experts in Nederland. We vinden het belangrijk om tijdens het symposium ruimte te maken voor kennisdeling tussen de aanwezige professionals. Wat zijn volgens u de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied vogel- en natuuronderzoek? En welke impact heeft dat op beheer en de relatie tussen mens en natuur? En wat kan een Nationaal Park bijdragen aan kennis?

Programma

09:30 uur           Inloop bij het Beheergebouw van Staatsbosbeheer, Lelystad

10:00 uur           Welkomstwoord door Sjaak Kruis, voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land

10:30 uur           Lezing 1: Vogels en hun leefgebied in Nationaal Park Nieuw Land – Mennobart van Eerden

Aansluitend      Lezing 2: Het ecosysteem van Nationaal Park Nieuw Land – Harm van der Geest

12:00 uur           Lunch

13:00 uur           Lezing 3: De relatie tussen mens en natuur – Martin Drenthen 

13:45 uur           Korte break

14:00 uur           Parallelle sessies waarin u met elkaar en de sprekers van de lezingen in gesprek gaat. Verschillende vraagstukken passeren de revue. 

15:00 uur           Borrel met een hapje

16:30 uur           Einde symposium

Vogels en hun leefgebied in Nationaal Park Nieuw - Mennobart van Eerden

Wat is het belang van Nationaal Park Nieuw Land voor vogels? Onderzoeker Mennobart van Eerden neemt je mee in de ontstaansgeschiedenis van het jongste nationaal park van Nederland en de inzichten over vogels en hun leef- en broedgebieden uit ruim 40 jaar onderzoek in de verschillende gebieden van Nationaal Park Nieuw Land. Hij kan als geen ander vertellen over het internationale belang van deze wetlands voor vogels.

Over Mennobart van Eerden
Mennobart van Eerden studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (1979, cum laude) en promoveerde op onderzoek naar de draagkracht van Nederlandse wetlands (1998, cum laude). Mennobart werkte ruim veertig jaar als onderzoeker en senior-adviseur bij Rijkswaterstaat en heeft een unieke ervaring op het gebied van onderzoek en monitoring in de grote wateren. Vanuit de lucht telt hij maandelijks de watervogels op en rond het IJsselmeer. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de visievorming en ontwikkeling van nieuwe natuur in het Lauwersmeergebied en de Oostvaardersplassen en stond hij aan de basis van de realisatie van de Kreupel, Marker Wadden en Trintelzand.

Lees meer over Mennobart

Het ecosysteem Nationaal Park Nieuw Land - Harm van der Geest

Als je iets voor vogels wilt doen, dan heb je een goed functionerend ecosysteem nodig. Hoe werkt het ecosysteem van het Nationaal Park Nieuw Land? Wat is er voor nodig om een goed functionerend systeem te hebben? Harm van der Geest, ecoloog aan de Universiteit van Amsterdam deelt het brede verhaal over een goed ecosysteem en vertelt over inzichten uit zijn onderzoeken rondom ecosystemen in wetlands.

Over Harm van der Geest
Harm van der Geest is aquatisch ecoloog bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek is gericht op het functioneren van aquatische ecosystemen onder invloed van de mens. Sinds 2015 houdt hij zich bezig met de ecologie van het Markermeer, een systeem dat sinds de aanleg van de Houtribdijk continue in ontwikkeling is. Wat zijn de stuurfactoren voor ecosysteemontwikkeling? Hoe functioneert het voedselweb? en wat zijn belemmeringen en oplossingen voor ecologisch herstel? zijn typische vragen die in het onderzoeksprogramma naar voren komen. Samen met studenten is hij op het onderzoeksschip RV Dreissena veel in het veld te vinden om een wetenschappelijke basis te leggen voor de ontwikkeling van een robuust ecosysteem.

Lees meer over Harm

De relatie tussen mens en natuur – Martin Drenthen

Hoe denkt onze maatschappij over ‘de’ natuur en de verschillende vormen van natuurbeheer in Nederland? Hoe verhouden we ons ten opzichte van de natuur en hoe werken deze basishoudingen  door in de het beleid en in het beheer van natuurgebieden? Filosofische vragen waar we in het natuurbeheer in de dagelijkse praktijk steeds vaker mee te maken krijgen. Moeten we de natuurlijke processen meer de ruimte geven of moeten we als mens ingrijpen om de natuur naar onze hand te zetten? Verschillende basishoudingen die doorwerken in de communicatie over natuur en soms tot heftige discussies kunnen leiden. De relatie tussen mens en natuur is steeds aan veranderingen onderhevig. Martin Drenthen gaat in zijn bijdrage in op deze veranderende relaties en schept orde in deze soms lastige verstandhouding. 

Over Martin Drenthen
Martin Drenthen is universitair hoofddocent aan het Institute for Science in Society (ISiS) aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van milieufilosofie. Zijn onderzoek richt zich op ethische en filosofische kwesties rond de verhouding tussen mens, natuur en landschap.

De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met ethische vragen rondom de terugkeer van grote zoogdieren in ons landschap, met name de wolf. Daarbij richt hij zich vooral op de vraag hoe mensen en wilde dieren in een dichtbevolkt landschap kunnen samenleven. Zijn boek 'Hek' (2020) onderzoekt de ethiek van de grens tussen boerenland en natuurgebied, en gaat in op de uitdaging van samenleven met de wolf in Nederland.   

Eerder heeft hij zich beziggehouden met de morele betekenis van wildheid in ethische debatten rondom natuurbeheer en natuurontwikkeling. Zijn boek ‘Natuur in mensenland’ (2018) ging over de betekenis van wildheid en nieuwe natuur in oud cultuurlandschap.

Lees meer over Martin