Volg onze vogels!

Het vogelonderzoek is inmiddels afgerond in Nationaal Park Nieuw Land. De vogels blijven nog wel te volgen via onze website. 

In 2021-2023 doen Jan van der Winden en Camilla Dreef, verbonden aan het Lowland Ecology Network, onderzoek naar enkele iconische vogels en hun leefgebied in Nationaal Park Nieuw Land. Door enkele lepelaars, kluten en visdieven te volgen met zenders wordt de connectiviteit tussen de verschillende gebieden van Nationaal Park Nieuw Land onderzocht. De vogelonderzoekers krijgen hulp van het Nederlands Instituut voor Ecologie, Wageningen Marine Research en Deltares, die gegevens over het voedselaanbod en de omgeving verzamelen.De lepelaars en kluten kunnen 'live' worden gevolgd doordat hun zenders signalen naar het mobiele netwerk uitzenden. Wil je zien waar de vogels nu zijn? Scroll naar beneden en check de kaart!

Volg de vogels live!

Via onderstaande kaart volg ook jij "onze" vogels vogels tijdens het broedseizoen en daarna tijdens de trek. Check deze digitale kaart en volg hun route tot ver voorbij de Nederlandse grenzen! Scroll rechts naast de kaart naar beneden om te zien welke kleur welke volgel betreft. Of klik gewoon op een gekleurd rondje op de kaart. In- en uitzoomen doe je met de + en - linksboven de kaart.

Lees hier meer over het vogelonderzoek in Nationaal Park Nieuw Land

 

 

Updates

Lepelaar Roel brengt drie jongen groot

We volgen lepelaar Roel nu alweer drie broedseizoenen met een GPS-zender in het kader van vogelonderzoek naar het ruimtelijk gebruik van lepelaars in Nationaal Park Nieuw Land. 22 april keerde Roel weer terug naar Nationaal Park Nieuw Land na een winter in nationaal park Khenifiss in Marokko. Na een paar dagen aansterken in de Oostvaardersplassen en Marker Wadden keerde hij op 27 april terug in de kolonie op een dam in Bataviahaven. We leren waar de lepelaars van Lelystad hun voedsel zoeken, maar we willen ook weten of ze succesvol zijn. Slagen ze erin om jongen groot te brengen? Van lepelaarkolonies in de Waddenzee weten we dat ze gemiddeld één jong per paar groot brengen. Maar we weten niet hoe het gesteld is in Nieuw Land met het broedsucces. Eind mei kropen de kuikens van Roel en partner uit het ei. Via onze camera kunnen we mooi zien hoe de kuikens groeien. Ondertussen zijn de jongen oud genoeg om te vliegen, maar ze zullen nog een tijdje in de kolonie blijven totdat ze zelf Nationaal Park Nieuw Land gaan ontdekken. 

(update: 6 juli 2023)

Mieke weer online en David is een hoogvlieger

We hadden het niet meer gedacht. De zender van kluut Mieke maakte sinds september van vorig jaar geen contact meer. Was de zender stuk of de vogel dood? Niets daarvan, want ze heeft in Guinee de winter doorgebracht! Blijkbaar buiten bereik van een GSM mast zodat we geen gegevens kregen. Ze vloog de afgelopen week naar Marokko waar de zender weer contact kon maken. Hopelijk keert ze nu ook spoedig terug naar Nederland. Lepelaar David komt heel langzaam terug. Na een lange stop in Marokko is hij stap voor stap Spanje doorgevlogen en foerageert nu bij Bayonne. Het is een echte hoogvlieger, want boven Spanje vloog hij vaak boven 1100 m en hij ging ook het gebergte Picos de Europa over. Daar zelfs op een hoogte van 2100 m. Bijzonder, want de meeste lepelaars vliegen ten oosten of westen van dit gebergte. Zou hij precies op wereld trekvogeldag in Nationaal Park Nieuw Land aankomen? Nog 10 dagen de tijd heeft hij dan.

(update: 2 mei 2023)

Roel is terug in Park Nieuw Land en David komt eraan

Na bijna een maand onderweg te zijn geweest, is Roel in de avond van 22 april in de Oostvaardersplassen neergestreken. Op 21 april en 22 april passeerden er minimaal 275 bij Breskens. De vogeltellers daar hebben goed opgelet of ze Roel Nederland zagen binnenkomen. Hij vloog helaas te ver oostelijk langs de telpost dus werd gemist. Wel was kwam er dus een flinke golf lepelaars binnen en die zullen de kolonies gaan aanvullen. En dat terwijl in sommige kolonies de eerste jongen al geboren kunnen zijn! Een enorme variatie in legbegin dus. Dat komt omdat elk individu het beste moment in het seizoen probeert te kiezen. Blijkbaar komt dat niet zo nauw en kan je laat of vroeg succesvol zijn!? David maakte nog bonter. Die is vandaag pas vertrokken uit Marokko. Kan nog even duren voordat die in Nederland aankomt.

(update: 23-4-2023)

Lepelaar Andre in trekgroepje gespot!

Lepelaar Andre is gepot in een trekgroepje bij de telpost Breskens. Wel erg mooi om te zien hoe Andre voor in de groep vliegt. Zou hij al samen met een partner zijn geweest Verder is Lepelaar Roel nu bijna in Nederland. Hij vertrok eind maart en na ongeveer 3000 km vliegen met diverse korte en lange stops is hij zojuist geland in een poeltje bij Duinkerke (België). De tellers op Breskens staan nu (21-4 16:00) paraat om te zien of hij in een groep vliegt, net zoals, Andre. Ze doen hun best om hem in beeld te krijgen.

(update: 21-4-2023)

Roel vliegt 1.100 kilometer!

Op 11 april in de ochtend vertrok lepelaar Roel uit Marokko en hij vloog ongeveer 1.100 kilometer om, na 23 uur non-stop vliegen, te landen in het Nationaal Park Les Landes in Frankrijk. Een lange reis over de straat van Gibraltar, hoog over de bergen en het uitgestrekte binnenland van Spanje. Zelfs met een vakantie-auto vol eten is die afstand in een etmaal een megaprestatie. Les Landes is een prachtig gebied met lagunes, duinen en bossen. Nu maar zien hoe lang hij daar blijft. Het valt inmiddels wel op dat vrijwel alle stopplekken van onze Lepelaars in natuurgebieden zijn.

(update: 12-4-2023)

Andre terug in Nationaal Park Nieuw Land!

Rond 18:00 uur in de avond van 9 april, vloog Andre bij Breskens Nederland binnen. Dat is een plek waar met oostenwind enorme aantallen trekvogels ons land invliegen. Dan worden ze door de wind naar het westen geblazen en stuwen tegen de kust omdat ze naar het noordoosten willen. Op topdagen staan daar heel veel vogelaars te kijken en te tellen. Op 9 april telden ze daar tientallen lepelaars, maar bijvoorbeeld ook 17.000 graspiepers! Als je vogeltrek in het voorjaar wil zien is dat een geweldige plek. Lepelaar Andre vloog hard door want vier uur later zat hij al in de Oostvaardersplassen. Terug in Nationaal Park Nieuw Land dus! In dezelfde nacht vloog hij ook nog naar Marker Wadden en in vroege ochtend was hij al een nest aan het bouwen in de kolonie. Zou hij al gepaard zijn? Wel boeiend om te zien hoe hoog de broeddrang is dat hij koud acht uur na aankomst al op een nest zit.

(update: 10-4-2023)

Andre bijna in Nederland

Na een lange stop van meer dan een maand in zuid Bretagne, is Andre gisteren (8/4) rond een uur of 12:00 weer vertrokken. Hij vloog door tot het Seine-estuarium en stopte daar in de nacht op een aantal plekken, mogelijk om wat te eten. Vanochtend vroeg vloog hij alweer door en met dit tempo zou hij morgen of overmorgen in Nederland kunnen zijn. Veel soortgenoten zitten al op het nest, terwijl hij nog onderweg is. Dat geldt nog meer voor David en Roel die beiden nog in Marokko zijn. David heeft Roel wel weer ingehaald en het wordt spannend wie van de twee als eerste de overstap naar Europa maakt. En dan moeten ze nog zeker 2000 km vliegen.

(update: 9-4-2023)

Hoe hoog vliegen lepelaars en kluten op trek?

De afgelopen week zaten al onze gezenderde kluten en lepelaars op dezelfde plek. Ze sterken aan voor de vervolgtrip. Tijd om wat te melden over hun trekgedrag. Vaak vragen mensen ons hoe hoog ze vliegen. Kluten hebben een andere trekstrategie dan lepelaars. Kluten zoeken luchtlagen op met meewind en kunnen dus heel hoog over de woestijn vliegen. Zo vloog Cecile op 15 maart meer dan 4 km hoog. De wind bepaalt vooral de route en ze geven niets om het onderliggende landschap. Lepelaars wel. Die volgen nauwkeurig de kust, vliegen veel lager en stoppen veel vaker. En ze vermijden hoge bergketens. Er zijn wel momenten dat ze honderden meters hoog vliegen. Zo vloog David maximaal 800 m op zijn recente trip naar Marokko, Hij vloog echter ook geregeld laag over zee. 

(update: 6-4-2023)

Lepelaar in water met vis in bek in de Lepelaarplassen. De Lepelaarplassen zijn een natuurgebied van ongeveer 500 hectare gelegen aan het Markermeer bij Almere in de provincie Flevoland.

Boswachtersblog over de vogels

Sinds bijna een jaar is een aantal gezenderde lepelaars en kluten via de website van Nationaal Park Nieuw Land te volgen. Wekelijks zorgt vogelonderzoeker Jan van der Winden voor updates over hun vliegbewegingen en hun verblijf langs de Oost-Atlantische vogeltrekroute. Boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer schreef onlangs een blog over de reis van de vogels. De blog bevat een aantal ‘dagboekaantekeningen’ over de lange reis van de vogels vanuit Afrika terug naar hun broedgebieden in Nationaal Park Nieuw Land.

Lees de blog hier!

Kluut Rene is terug in Nederland!

De eerste gezenderde vogel van Park Nieuw Land is terug. Na een lange periode in Bretagne besloot Rene op 28 maart in de avond naar het noorden te vertrekken. Hij vloog stevig door en op 29 maar foerageerde hij overdag op de Platen van Valkenisse in Zeeland. In de avond vloog hij door en rond 22:00 vloog hij over Marker Wadden, maar stopte er niet! Hij ging door en zit nu bij Zwarte Haan in de Waddenzee. Gaat hij broeden in de Waddenzee? Uit ons onderzoek blijkt dat kluten niet plaatstrouw zijn en elk jaar een ander natuurgebied kunnen kiezen om te broeden.  

(update: 1-4-2023)

David en Roel klaar voor de oversteek naar Europa

Alle lepelaars zijn nu op de terugweg. Andre is nog in Bretagne aan het aansterken. Roel en David zijn inmiddels veilig de woestijn over gevlogen. Na wat tussenstops in wadi’s zijn ze nu in Noord-Marokko. David zit in het vogelparadijs Sidi Moussa dat internationaal vermaard is vanwege de grote aantallen trekvogels waaronder vele honderden lepelaars tijdens de trek. Het is een langgerekte lagune nabij de kust. Noord Marokko is voor duizenden Nederlandse trekvogels vreselijk belangrijk als rustplek na de barre Sahara. Roel ligt iets voor op David en eet zich vol bij een groot stuwmeer en zal vast binnenkort de oversteek bij Gibraltar gaan wagen.   

(update: 30-3-2023)

Lepelaar David komt eraan

David overwinterde het zuidelijkst van al onze lepelaars. Hij vertoefde in nationaal park de Djoudj in Senegal. Een fantastisch wetland aan de Afrikaans kust. De afgelopen weken kregen we geen signalen en vreesden dat hij dood was. Er heerst namelijk veel vogelgriep in Senegal op dit moment. Gelukkig bleek hij lang in De Banc d’Arguin te hebben bijgetankt, waar geen contact met de zender was, en is nu onderweg terug! Hij moet nog zeker 4000 km afleggen, dus het zal nog even duren voor hij landt in Nationaal Park Nieuw Land.

(update: 23-3-2023)

Bontbekplevier met kleurringen al vroeg terug op Marker Wadden

Tijdens de maandelijkse watervogeltelling op Marker Wadden in februari zagen we een bontbekplevier met een kleurring. Door de unieke code op deze ring weten we dat dit vrouwtje in 2021 en 2022 op Marker Wadden broedde. Ze is nu al helemaal klaar voor aanstaand broedseizoen.

Bontbekplevieren broeden het liefst op kale grond en zijn daarmee echte pioniervogels. Naast dat ze in Nederland broeden trekken ze ook in grote aantallen door Nederland onderweg naar het noorden.

Het kleurringen van bontbekplevieren wordt gedaan in het kader van Wij & Wadvogels. Hiermee krijgen we inzicht in de verplaatsingen tussen nieuwe broedgebieden.

(update: 9-3-2023)

Meer informatie over Wij & Wadvogels:

Lepelaar André weer onderweg naar het noorden

We volgen lepelaar André sinds 2021 met een GPS-zender om het ruimtegebruik in Nationaal Park Nieuw Land in beeld te brengen. Dankzij de aanleg van nieuwe gebieden als Marker Wadden en het Trintelzand hebben lepelaars een groot areaal aan voedselgebied erbij gekregen.

Ook kunnen we zien waar de lepelaars na de broedtijd heen gaan. De meeste lepelaars overwinteren in West-Afrika, maar André bleef de hele winter in Spanje en Portugal. Op 2 maart besloot hij weer naar het noorden te vliegen. Na een korte stop in Noord-Spanje, verbleef hij even in Marais d’Orx in Frankrijk met zo’n 400 andere lepelaars. Dit fantastische vogelreservaat heeft de lepelaar als embleem gekozen. Veel van “onze” lepelaars gebruiken het reservaat als tussenstop. En ondertussen zit hij in de omgeving van de Loire. Wanneer zullen we hem weer in Nationaal Park Nieuw Land zien?

(update: 9-3-2023)

Kluut René wordt veel gezien in Frankrijk

Kluten overwinteren op veel plekken. Ze kunnen hier blijven. Ze kunnen ook naar Duitsland of Engeland gaan. Sommige steken zelfs de Sahara over en vliegen naar Guinee-Bissau. En andere blijven weer in Frankrijk.

Kluut René kreeg in 2022 een GPS-zender op Marker Wadden. Daarmee volgden we het ruimtegebruik in Nationaal Park Nieuw Land en of hij succesvol jongen grootbracht. Na het broedseizoen vloog hij naar Frankrijk. Afgelopen weken zit hij in het Natura 2000-gebied Pont-l’Abbé in Bretagne. Dit gebied herbergt 1% van de Franse klutenpopulatie en dat kan je dus als een zustergebied van Marker Wadden beschouwen. Lokale vogelaars, zoals Joëlle Quentel, zien kluut René geregeld. Nu maar kijken wat “onze” kluut nu gaat doen?

(update: 9-3-2023)

Andre, Roel, Barbara en David in Het Klokhuis

Onlangs besteedde Het Klokhuis aandacht aan 'onze' lepelaars Andre, Roel, Barbara en David! Vogelonderzoeker Camilla Dreef vertelt meer over waarom de lepelaars gezenderd zijn en welke informatie we daardoor verkrijgen.

(update: 9-3-2023)

Bekijk de aflevering van Klokhuis hier!

Het vogelonderzoek Nationaal Park Nieuw Land wordt uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten. Het is gestart in 2021 en loopt tot eind 2023 door. Natuurmonumenten leidt het onderzoek met financiering van het ministerie van LNV in het kader van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.

Waar kun je het beste vogels spotten - in Nationaal Park Nieuw Land?

Wat zoek je

46 resultaten