Interview met Rutger de Vries
Medewerker natuur- en landschapsbeleving bij Het Flevo-Landschap
Rutger de Vries is medewerker natuur- en landschapsbeleving bij Het Flevo-landschap en beheert de 3 bezoekerscentra: Natuurpark Lelystad, de Trekvogel nabij de Lepelaarplassen en de Gesteentetuin op Schokland. Hij werkt nu sinds een jaar in deze functie en heeft het erg naar zijn zin. Ook omdat hij als fervent vogelaar regelmatig voor zijn werk de natuur in mag en dit is natuurlijk heerlijk.
Rutger, je werkt nu sinds een jaar bij Het Flevo-landschap. Wat houdt je functie precies in?
'In mijn functie heb ik veel te maken met het promoten van de gebieden naar buiten toe. Als medewerker natuurbeleving zie ik het als mijn taak om mensen te raken als het om natuur gaat. Mensen hechten ergens waarde aan als ze de kwetsbaarheid kennen. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor de vrijwilligers verbonden aan de organisatie, zoals gidsen, gastvrouwen/-heren, schippers en vrijwillige boswachters. Natuurorganisaties kunnen niet meer zonder vrijwilligers en daarom is het onderhouden van een goede relatie met je vrijwilligers ook zo belangrijk. Aan Het Flevo-landschap zijn zo’n 130 vrijwilligers verbonden. En niet alleen hun hulp is heel fijn, het zijn ook je ambassadeurs. Hier kan geen campagne tegenop'.

Dit interview gaat specifiek over de Lepelaarplassen. Waarom zijn de Lepelaarplassen zo interessant voor vogels en met name trekvogels?
'De Lepelaarplassen is een belangrijk gebied voor trekvogels, niet alleen van wege de rust en het voedsel, maar ook omdat het een onderdeel van de Atlantic Flyway is, net als de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden die ook op deze route liggen. Het is een uitstekende plek om te rusten of foerageren voor wintergasten uit het noorden, zoals kleine- en wilde zwanen, smienten en tafeleenden'.
Waarin verschilt de Lepelaarplassen met de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden?
'Het verschil tussen de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen is vanzelfsprekend klein. Een groter verschil is er met de Marker Wadden. De Marker Wadden zijn jong. Hier moet alles zich nog ontwikkelen. De Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen zijn inmiddels toch al weer 50 jaar oud. Iedereen denkt altijd dat Flevoland heel jong is, maar zo’n jonkie is het al lang niet meer'.
'Een onderdeel van de Lepelaarplassen, het wilgenbos bijvoorbeeld, heeft wilgen die al weer 50 jaar oud zijn. Prachtig om te zien, deze joekels van wilgen. Alsof je je in een jungle bevindt. Als mensen door de Lepelaarplassen lopen denken ze dat sommige bomen al veel ouder zijn dan ze eruit zien. Maar ze zijn dus slechts 50 jaar oud. Dit maakt het gebied ook zo uniek. Dat wordt ook wel eens vergeten te vertellen. Dat Flevoland mede zo uniek is vanwege zijn vruchtbare grond. Alles groeit hier als een malle. Dus ook de natuur'.
“ Alles groeit hier als een malle. Wilgen die er al heel oud uit zien, zijn nog maar 50 jaar ”
Wat maakt het gebied nog meer uniek?
'De ruimte en de rust. Maar ook dat alle gebieden met elkaar verbonden zijn. De Lepelaarplassen, de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden en de nieuwe gebieden langs de Oostvaardersdijk. Ze staan allemaal met elkaar in verbinding. Zulke verbindingen maken het voor dieren en planten makkelijker zich te verplaatsen. Deze uitwisseling is goed en noodzakelijk voor een gezonde populatie. Maar ook de dynamiek van het gebied is bijzonder. Nu moet je bijna je lieslaarzen aan om droge voeten te houden, maar in de zomer is het er kurkdroog. Geen seizoen is hetzelfde'.

Waarom moet iedereen de Lepelaarplassen een keer bezocht hebben?
'Een keer? Meerdere keren per jaar. Elk seizoen is zo prachtig, heeft zijn eigen natuur en dieren. Nu in de winter bijvoorbeeld. Als het zón grauwe dag is, maakt een wandeling door de natuur je weer helemaal blij. Enorme groepen eenden en zwanen. Van knobbel zwanen, kleine zwanen, wilde zwanen, wintertalingen, nonnetjes, noem maar op. En dan zijn het niet niets eens de bijzondere soorten die je ziet, maar de enorme aantallen die verwonderen. Prachtig. En als je echt geluk hebt, spot je een smelleken: het kleinste roofvogeltje van Europa. Iets groter dan een zanglijster. Of misschien wel een roerdomp. Deze fraaie reigerachtige heeft een goede schutkleur maar laat zich in de winter en voorjaar vaak wat makkelijker zien'.

Prachtige wandel- en fietspaden
'Ook het feit dat de Lepelaarplassen zo goed gefaciliteerd zijn, is voor bezoekers een goede reden om te komen. Er loopt een prachtig fietspad om het hele gebied heen en een wandelpad door het gebied naar de vogelkijkhut. En wat leuk is: er zijn net nieuwe eilandjes aangelegd die je vanuit de vogelkijkhut kunt bekijken. Voor komend voorjaar vast een trekker'.
'Kortom, als je van water- en moerasvogels houdt, zie je altijd wel wat. Maar ook roofvogels kun je in deze tijd van het jaar waarnemen. Maar nogmaals, bezoek het gebied gewoon meerdere keren per jaar. Dan zie je iedere keer weer iets anders'.
Ontdek de Lepelaarplassen
Wandelen in de Lepelaarplassen
Over Nationaal Park Nieuw Land
Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur bestaande uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Markermeer en Markerwadden. Nationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland! Het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend. In de moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen. En de natuur is er man-made.
Download hier de bezoekerskaart