Verhaal Jan van den Bos

Op woensdag 24 mei 2023 viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park. In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zo ook in Nationaal Park Nieuw Land. Het verhaal van Jan van den Bos lees je hieronder.

 

Jan komt voornamelijk in het gebied rondom het Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders in Almere om te wandelen en fietsen, als gids om een excursie te leiden. Samen met andere leden van IVN Almere staat hij wel eens op festivals met een kraam. Hij is dus vaak samen met andere mensen in het park te vinden zoals inwoners, medegidsen en partners, zoals Stad en Natuur.

Herten schoten zo over het pad
“Ik kom graag in dit deel van Nationaal Park Nieuw Land het verhaal vertellen over het landschap. De Oostvaardersplassen zouden natuurlijk in eerste instantie een industriegebied worden, maar zijn uiteindelijk ontwikkeld tot een prachtig stuk natuur. De schaal van het gebied zorgt voor diversiteit. Op verschillende uitzichtpunten kan je ver in het gebied kijken zonder bebouwing te zien.”

Wat Jan echt leuk en opvallend vindt aan Nationaal Park Nieuw Land? “De uitgestrektheid en variatie. Mijn lievelingsplek is de Jan van Boschbult bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Als je hier staat dan zie je in het water ganzen en meestal nog een vos. Aan het begin van de lente zie je de karpers die aan het paaien zijn en als je geluk hebt vliegt er een zeearend over. Op deze plek kan je de dynamiek van een gebied laten zien. Door herten zijn flinke stukken begroeiing weggevreten. Omdat het daar nu meer open geworden is, komen er veel vlinders. Je kan zo het verhaal vertellen van dieren in het landschap en de invloed die dit heeft. Een paar meters verderop door het hek heen in het Oostvaardersbos kan je laten zien hoe dit gebied er eerst uit zag.

Eén van mijn mooiste herinneringen was die keer tijdens het voorbespreken van een excursie met een gids op de uitkijkplek. Ineens kwam een roedel mannetjesherten met mooie, grote geweien spetterend het water uit rennen. Nog nat van hun plons in het water schoten ze zo over het pad heen de bossen in. Dat was een fantastisch moment!”

Toekomst
“Wat ik zou willen doorgeven aan volgende generaties is: Koester de natuur en geef natuur een plek in je leven. Hopelijk wordt Nationaal Park Nieuw Land één gebied voor mens én dier en met een verbinding naar andere natuurgebieden.”

De andere verhalen