Verhaal Liselot

Op woensdag 24 mei 2023 viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park. In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zo ook in Nationaal Park Nieuw Land. Het verhaal van Liselot lees je hieronder.

 

Liselot is sportief en komt graag in Nationaal Park Nieuw Land om te kickbiken oftewel steppen. Samen met de deelnemers van de Steppin Lelystad workout, of met groepen die een recreatieve route willen steppen.

Man-made

Waarom ik zo graag in het nationaal park kom? “Het is hier zeldzaam mooi, afwisselend en ruim. Ik vind het leuk dat het verhaal van Flevoland, leven op de zeebodem, hier zo aanwezig is. Overal vind je schelpen en in het Hollandse Hout in Lelystad ligt een scheepswrak onder de grond. Dan sta je midden in de natuur en probeer je je in te beelden dat hier ooit water was en schepen hebben gevaren.
Mijn lievelingsplek is de slenk in het Hollandse Hout. Dit stuk is man-made en toch natuurlijk. In eerste instantie was hier overal land. Staatsbosbeheer heeft een groot gedeelte afgegraven om meer biodiversiteit en water voor watervogels te creëren. Binnen no time werd het een prachtige waterpartij en is het gebied overgenomen door de natuur. Niet alle gebieden in Nationaal Park Nieuw Land zijn toegankelijk maar op deze plek kan je het prachtige gebied echt zelf ervaren.”

Zandbult

“Een mooie herinnering en ervaring in één vond ik de ontwikkeling van de slenk. Dit heb ik van begin tot einde meegemaakt. Het uitzicht vanaf de zandbult die daarbij ontstond was zo verrassend. Met mijn kinderen ging ik wel eens naar deze plek en bij het zien van de enorme zandbult waren ze niet te houden. Uiteindelijk ga je als ouder ook mee de bult op. Omdat het zo groot was, voelde je jezelf weer klein. Een immense zandbak, de onbezorgde kindertijd. Wat is er nou leuker dan weer even kind-zijn?”

Toekomstdroom

Liselot zou de volgende generatie bezoekers van Nationaal Park Nieuw Land willen meegeven om de natuur te gaan beleven en daarbij te letten op alle veranderingen in de natuur, zoals het veranderen van de seizoenen.

Nationaal Park Nieuw Land is nog zo in ontwikkeling. De grond is hier erg vruchtbaar en daardoor groeien de planten, struiken en bomen hier bijzonder snel. De ontwikkelingen in dit gebied zijn fantastisch om te ervaren. Ik hoop dat er mooie gevarieerde vegetatie, biodiversiteit en recreatie met respect voor de natuur blijft in het nationaal park met de mogelijkheid om in de natuur te zijn en de heilzame werking van de natuur te ervaren.”

De andere verhalen