Doorkijkpanelen maken onzichtbare verhalen zichtbaar

Op 13 juli 2023 zijn acht nieuwe doorkijkpanelen in Lelystad feestelijk in gebruik genomen door wethouder Sjaak Kruis en tevens voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land, gedeputeerde Harold Hofstra, directeur-bestuurder van Batavialand Astrid Hertog en Wouter Wubben, Gebiedsmanager Oostvaardersplassen bij Staatsbosbeheer. De doorkijkpanelen onthullen verhalen uit het verleden van Lelystad voor, tijdens en na de inpoldering. Daarnaast krijg je een unieke kijk in de geschiedenis achter de man-made natuur van Nationaal Park Nieuw Land. Vanaf nu op de fiets of te voet te beleven!

Verscholen verhalen die verteld moéten worden
Gemeente Lelystad heeft in samenwerking met provincie Flevoland, Batavialand, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer acht doorkijkpanelen gerealiseerd in Lelystad en Nationaal Park Nieuw Land. De gemeente en provincie hebben samen financieel bijgedragen aan de totstandkoming van de doorkijkpanelen. Geïnspireerd door en passend bij de “doorkijkjes route” in de Noordoostpolder hebben de betrokken partijen acht locaties gekozen waar verhalen verscholen liggen die écht verteld moeten worden aan het brede publiek. Op deze acht plekken staan nu cortenstalen panelen met daarin een  plexiglas  plaat met illustraties die vertellen wat zich op die plek heeft afgespeeld of oorspronkelijk gepland was.

Oostvaardersplassen was ooit bedoeld als industriegebied
Ieder paneel vertelt een ander verhaal over een plek in de stad of in het nationaal park en heeft dan ook een titel gekregen passend bij de plek waar het staat. Wouter Wubben nam alle aanwezigen tijdens de feestelijke onthulling mee in de wonderlijke geschiedenis van de Oostvaardersplassen. Als je door het doorkijkpaneel op de Praambult kijkt, dat de titel ‘Industrie’ meegekregen heeft, kijk je uit over de Oostvaardersplassen en tegelijkertijd ontdek je dat dit gebied ooit bedoeld was als  industriegebied. Die plannen zijn nooit werkelijkheid geworden en inmiddels zijn de Oostvaardersplassen alom bekend als natuurgebied van internationale waarde voor vogels en bezoekers. “Soms is het fijn als plannen niet gerealiseerd worden” aldus Wouter Wubben.

Alle panelen brengen fantastische verhalen in beeld die lang niet altijd bekend zijn onder bewoners of bezoekers. “Onze jonge provincie heeft een hele rijke geschiedenis. Wij dragen daarom graag bij om de geschiedenis beleefbaar te maken op de plek waar deze plaatsvond. De doorkijkpanelen geven mooie invulling aan dergelijke ‘Lieux Histoire’. Zo bieden we toeristen en bewoners letterlijk een blik op wat hier ooit was en hoe dit land is ontstaan” aldus Astrid Hertog. Batavialand heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de inhoud van de meeste doorkijkpanelen.

Beleving van Nationaal Park Nieuw Land
Vanaf nu kunnen voorbijgangers op de fiets of lopend een eigen route uitstippelen langs de verschillende doorkijkpanelen binnen de gemeente  Lelystad. Met een QR code op de panelen kom je op de Engelse of Duitse vertaling van de verhalen, wat voor buitenlandse toeristen een uitkomst is. Ook kun je meer te weten komen over wat er nog meer binnen de gemeente Lelystad te beleven is. Op deze manier vormen de doorkijkpanelen een toeristische route door het pioniersverleden van Lelystad en de man-made natuur van het nationaal park. “Fietsen of wandelen door de Flevolandse (nieuwe) natuur is op zich al prachtig , maar met deze verhalen erbij krijgt natuurbeleving nog veel meer diepte. Ook de recreatieve fietser in de Noordoostpolder kan al genieten van deze extra toevoegingen in het landschap en de provincie heeft de ambitie om samen met partners nog meer van dit soort doorkijkpanelen te realiseren. Op deze manier maken we het verhaal van onze provincie écht beleefbaar in het gebied voor bewoners én toeristen” aldus gedeputeerde Harold Hofstra.

Sjaak Kruis: “Als wethouder van gemeente Lelystad en nieuwe voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land ben ik dubbel zo trots op dit project. Met de betrokken partijen hebben we de beleving van de stad én het nationaal park een extra dimensie gegeven, namelijk – haar verleden. Nieuw Land is dan wel het jongste nationaal park van Nederland, maar haar geschiedenis gaat veel verder terug in de tijd.”

Ontdek doorkijkpanelen zelf

Benieuwd waar de acht nieuwe doorkijkpanelen staan en welk verhaal zij vertellen? Ontdek het zelf via www.visitlelystad.nl/doorkijkpanelen.