Zeearend geringd in Hollandse Hout

Het is een unicum. Voor het eerst in de historie werd twee weken geleden een zeearendjong in het Hollandse Hout in Lelystad geboren. En vrijdagochtend was het tijd om de jonge vogel te ringen. Op deze manier kan Staatsbosbeheer het jong voor de rest van z'n leven volgen.

"Het is nodig om te kijken waar ze zometeen uithangen. Over vijf jaar ongeveer gaat dit zeearendjong zelf broeden en als er een nieuw jong geboren wordt, weet je waar de vader geboren is", zegt Andrea van den Berg die alle zeearenden in Nederland ringt.

In alle rust
Wat sowieso opvalt tijdens het ringen van het zeearendjong is de rust waarmee het gebeurt. De roofvogel probeert er niet tegenin te gaan, maar ondergaat het in alle stilte.

"Het zit echt in de soort", zegt Van den Berg. "Zo zijn ze allemaal. Je zou denken zo'n grote machtige vogel, die moeten wel heel ruig zijn, maar ook de ouders vallen niet direct aan als je in het nest klimt. En ook de jongen laten het gewoon toe he", zegt Van den Berg bijna liefdevol tegen het zeearendjong.

Het gaat dit jaar sowieso goed met de zeearend in Flevoland. In het Knargebied in Lelystad en de Lepelaarplassen in Almere zijn dit voorjaar drie zeearendkuikens ter wereld gekomen. Bij het Zwarte Meer in Kraggenburg zitten dit jaar vier broedparen. Drie van deze vier nesten zijn succesvol en hebben jongen voortgebracht.

"We hebben in Nederland steeds meer broedparen. Alleen als je kijkt naar het Nationaal Park waar we inzitten (Nationaal Park Nieuw Land, red.), hier hebben we maar één a twee broedparen. Dat hier toch een zeearend is geboren, is echt fantastisch", zegt boswachter Tjibbe Hunink van Staatsbosbeheer.

Flevoland kraamkamer van de zeearend
En dan te bedenken dat de zeearend twintig jaar geleden nog niet in ons land te vinden was. "Flevoland is natuurlijk de kraamkamer van de zeearenden', zegt Hunink.

"Het is in 2006 begonnen met één broedpaar in de Oostvaardersplassen. Inmiddels zien we dat steeds meer terreinen geschikt zijn voor de zeearend en dus ook dat er steeds meer zeearenden komen."

Bron: Omroep Flevoland