Nationaal Park Nieuw Land lanceert biodiversiteitsboek

Nationaal Park Nieuw Land lanceert biodiversiteitsboek

Meer dan 3000 soorten planten, dieren en paddenstoelen gebundeld in een boekje

Daar is het dan! Een biodiversiteitsboekje met alle zeldzame en veelvoorkomende planten, dieren en paddenstoelen van Nationaal Park Nieuw Land. Een bundeling van foto’s en persoonlijke verhalen over alles wat leeft en groeit in het nationaal park. Van de kleinste micro-organismen tot de iconische zeearend, ze komen allemaal voorbij! Hoe divers kan het zijn?

De kleuren en de veelvormigheid van de planten, dieren en paddenstoelen springen je tegemoet als je het boekje open doet. Of het nou gaat om de vlinders, de vogels, de kevers of de vissen, alles komt aan bod. Ook verschillende ‘soortenspecialisten’ waaronder Arjan Dwarshuis en Stef Van Walsum laten hun licht schijnen op het voorkomen van ‘hun’ soorten in dit bijzondere wetlandgebied.

De enorme rijkdom aan soorten is voor het eerst in kaart gebracht door natuurliefhebbers tijdens het 2021 soortenjaar van Nationaal Park Nieuw Land. Uit de enorme hoeveelheid foto’s die er in dat jaar zijn gemaakt en op de Bioblitzpagina van Waarneming.nl zijn geplaatst was het moeilijk kiezen. Er moest echter een selectie gemaakt worden omdat er gewoonweg niet voldoende ruimte was om iedereen en elke foto de aandacht te geven die hij of zij verdiende.

Direct toegegeven. Het zijn niet altijd de meest scherpe of goed belichte foto’s maar de gedrevenheid om het diertje of plantje vast te leggen als bewijs van zijn of haar aanwezigheid is belangrijker dan het perfecte plaatje. Dat maakt het boekje ook tot een product van iedereen die aan het zoekjaar mee heeft gedaan.  En dat zijn zo’n 2800 waarnemers die hun registraties hebben genoteerd.

Het boekje is vanaf heden te verkrijgen in de verschillende bezoekerscentra van het Nationaal Park Nieuw Land.