2021 Soortenjaar

Je hoort de laatste tijd vaak iets over biodiversiteit, maar wat kan je er zelf mee? In 2021 vond het '2021 Soortenjaar' plaats, met als doel minstens 2021 soorten planten, dieren, schimmels en (korst) mossen te tellen in Nationaal Park Nieuw Land. Ruim 2.800 waarnemers hebben samen meer dan 111.000 waarnemingen ingevoerd. Het doel om 2021 verschillende soorten te registreren was halverwege het jaar 2021 behaald! Hieruit blijkt de rijkdom van het jongste nationaal park van Nederland.

De resultaten zijn samengevat in een prachtig boekje waarin naast de biodiversiteit in beeld en cijfers ook de mens centraal staat met inspirerende verhalen en ervaringen uit dit bijzondere jaar. Download het boekje hier of vraag ernaar in de bezoekerscentra.  

Steeds nieuwe soorten weten het nationaal park te vinden en de bezoekers zoeken nog steeds enthousiast naar weer nieuwe soorten. Daarom:

Ook in 2022 tellen we gewoon door!

Kom naar Nationaal Park Nieuw Land en tel door!

Hoe tel je mee?

Stap 1: Download de app

Download de app OBsIdentify. In de app maak je eerst een persoonlijk account aan. Hierdoor plaatst de app ook direct je gevonden plant of dier op de website van www.waarneming.nl. Je telt dan met ons mee om nog meer planten en dieren te vinden in ons park!

Stap 2: Zoek soorten en upload foto

Zoek verschillende soorten in ons park uit een van deze categorieën: paddenstoelen, mossen, korstmossen, insecten, ongewervelden, planten, zoogdieren, vlinders, nachtvlinders, libellen, reptielen, vissen amfibieën of vogels. Maak een foto van een soort die je hebt ontdekt. 

uitleg ObsIdentify app

Stap 3: Snij je foto bij en upload

Je kan nu je foto eventueel bijsnijden en klik daarna op Obsidentify. De app gaat nu bekijken welke plant of dier je gevonden hebt. Staat jouw soort ertussen dan kan je deze soort selecteren en vervolgens je identificatie bewaren.

Stap 4: Bekijk je waarneming op waarnemingen.nl

Gefeliciteerd! Je waarneming is nu succesvol opgeslagen op een speciale pagina op www.waarneming.nl. Hier houden we samen bij hoeveel soorten er al gevonden zijn. 

Wandelroutes 2021Soortenjaar - Ontdek de planten en dieren langs deze routes.