2021 Soortenjaar

Dit jaar is dé gelegenheid om bekende - maar ook nieuwe soorten planten, dieren en al het andere leven in de natuur op de kaart te zetten. Nationaal Park Nieuw Land organiseert samen met zijn partners het 2021 Soortenjaar. Je kunt gedurende het hele jaar je waarnemingen invoeren.

In dit jongste nationaal park van Nederland is nog nooit eerder op zo’n grote schaal geïnventariseerd welke dieren en planten er leven. Er worden natuurlijk wel veel waarnemingen van vooral vogels in de Oostvaardersplassen, en ook op de Marker Wadden en Lepelaarplassen vastgelegd. Maar we willen graag een nog beter beeld krijgen van de natuurlijke rijkdom van het gebied door het 2021 soortenjaar te organiseren. Het is nu de gelegenheid om ook waarnemingen voor een groot aantal andere soortengroepen binnen één jaar vast te leggen!

Vele ‘soortenorganisaties’ hebben zich al enthousiast aangemeld om mee te tellen komend jaar. Wij zijn daar ontzettend blij mee, omdat we met deze kenners en vrijwilligers vanaf begin 2021 al de eerste soorten ‘op de kaart’ kunnen zetten. We zijn op zoek naar alle soorten; dieren, planten, maar ook ‘leven op microniveau’ zoals bodem- en waterdiertjes en insecten. Je bent welkom op de Marker Wadden, in de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en het Markermeer om mee te helpen met tellen.

Gaan we samen minimaal 2021 verschillende soorten op de kaart zetten?

Kom naar Nationaal Park Nieuw Land en tel mee!

Hoe tel je mee?

© Kevin van den Hoven

Stap 1: Download de app

Download de app OBsIdentify. In de app maak je eerst een persoonlijk account aan. Hierdoor plaatst de app ook direct je gevonden plant of dier op de website van www.waarneming.nl. Je telt dan met ons mee om 2021 soorten planten en dieren te vinden in ons park.

uitleg ObsIdentify app
  • uitleg ObsIdentify app

Stap 2: Zoek soorten en upload foto

Zoek verschillende soorten in ons park uit een van deze categorieeën: paddenstoelen, mossen, korstmossen, insecten, ongewervelden, planten, zoogdieren, vlinders, nachtvlinders, libellen, reptielen, vissen amfibieën of vogels. Maak een foto van een soort die je hebt ontdekt. 

© Visit Flevoland

Stap 3: Snij je foto bij en upload

Je kan nu je foto eventueel bijsnijden en klik daarna op Obsidentify. De app gaat nu bekijken welke plant of dier je gevonden hebt. Staat jouw soort ertussen dan kan je deze soort selecteren en vervolgens je identificatie bewaren.

© Visit Flevoland

Stap 4: Bekijk je waarneming op waarnemingen.nl

Gefeliciteerd! Je waarneming is nu succesvol opgeslagen op een speciale pagina op www.waarneming.nl. Hier houden we samen bij hoeveel soorten er al gevonden zijn. 

Ook de Aeres studenten in Flevoland helpen ons mee en gaan je leren hoe je op zoek gaat naar nieuwe soorten planten en wat je kan doen om dieren te spotten! Via deze pagina en onze social media kanalen houden we je op de hoogte en laten we weten wanneer er een evenement of excursie is.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en nieuwtjes rondom het 2021 Soortenjaar schrijf je dan in voor onze speciale nieuwsbrief

Wandelroutes 2021Soortenjaar - Ontdek de planten en dieren langs deze routes.

Nieuws

Nieuwbrieven