Tentoonstelling Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden

Nijlpaarden, bosolifanten, neanderthalerwerktuigen en echte parels! In het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere zijn vanaf 18 juni tot en met 29 oktober spectaculaire vondsten uit de ondergrond van de Oostvaarderplassen te zien.

Bijzonder kijkje in de geschiedenis

Ruim 100.000 jaar geleden was hier een subtropisch klimaat. Nijlpaarden zwommen in waterrijke gebieden. Ook de bosolifant, een ware kolos van meer dan vier meter hoog, liep hier rond tussen leeuwen, hyena’s wolharige neushoorns, reuzenherten en mammoeten. Botten van deze exotische dieren zijn gevonden in het zand dat uit de diepe ondergrond van de Oostvaardersplassen opgebaggerd is. Behalve resten van dieren zijn er ook veel werktuigen van Neanderthalers gevonden. Zij wisten zich staande te houden tussen de bosolifanten en nijlpaarden én zich aan te passen aan het klimaat. Enkele zeldzame topstukken zijn te bewonderen, zoals vuursteen werktuigen, bewerkte geweistukken en botresten. Tot en met eind oktober is deze unieke tentoonstelling “Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden” te vinden op de eerste verdieping van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.

Parels

Naast botten zijn er bij diepteboringen veel zeeschelpen uit de vroegere Eemzee aangetroffen én ook echte parels. Deze unieke vondsten zijn te bewonderen in deze tentoonstelling. Lees er meer over in de boswachtersblog van Staatsbosbeheer. 

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Stad & Natuur, Staatsbosbeheer, AWN Flevoland en Erfgoedhuis Almere.