Interview met Maud Verwer

Maud Verwer is sinds 3,5 jaar werkzaam als senior buitendienst medewerker bij Oostvaardersplassen Almere. Met het kantoor op de eerste etage van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is het vaste prik geworden om te genieten van het uitzicht over de Oostvaardersplassen, vóórdat de werkdag begint.

In haar dagelijks werk is ze bezig met het op de kaart zetten van de recreatieve mogelijkheden en diversiteit van poortgebied Oostvaardersplassen Almere. Zodat bezoekers zelf de prachtige natuur kunnen beleven en kinderen kunnen leren van alles wat er in de natuur leeft. Want geloof het of niet, zelfs sommige Almeerders zijn nog nooit in dit gedeelte van de Oostvaardersplassen geweest.

Hoe maken jullie het gebied aantrekkelijker en bekender?

‘In alles wat we doen benadrukken we wat het gebied te bieden heeft en hoe je als bezoeker kunt genieten van dit natuurgebied op een verantwoorde manier. We informeren de bezoekers over wandel- en fietsroutes, mooie uitkijkpunten en vogelkijkhutten waar je ongestoord kunt genieten van het vogelleven of de grote grazers. We organiseren jaarrond festiviteiten, en ook excursies waarbij je onder leiding van een natuurgids het gebied in gaat en kunt zien dat de ruige achtertuin van Almere veel te bieden heeft. Eén van de doelstellingen waar ik naar streef is dat elk kind uit Almere in ieder geval 1 keer tijdens zijn bassischool-tijd op excursie is geweest in de Oostvaardersplassen. Want waardering voor de natuur groeit op het moment dat je er zelf deel vanuit maakt. En dat begint al vroeg!

Zelfs sommige Almeerders zijn nog nooit in dit gebied geweest

Het gebied wordt met name gepromoot als een vogelparadijs. Waarom?

‘Dat komt door de enorme rijkdom aan vogels, daarom behoort het gebied tot de 'familie' van de Natura 2000 gebieden. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Europese topnatuur. In deze gebieden worden dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. De Oostvaardersplassen is vanwege de moerassen, rust en ruimte uitermate geschikt voor vogels en daarom een Natura 2000 gebied bij uitstek. Dit betekent dat we ons zoveel mogelijk richten op de verbetering van het leefgebied van vogels en de diversiteit hiervan. Veel projecten die we doen zoals het moerasproject of het vistrapproject staan dan ook in het teken van vogels’.

En hoe doen jullie dit dan concreet?

‘Afgelopen jaar hadden we als thema het 2021 soorten jaar, waarin het doel was de natuurlijke rijkdom van Nationaal Park Nieuw Land, waar Oostvaardersplassen onderdeel van is, samen met natuurliefhebbers te inventariseren. En om de mensen hier meer bij te betrekken hebben we hen gevraagd zelf mee te doen via de app waarneming.nl. Daarnaast houden we jaarlijks vogel evenementen waaronder de Wereld Trekvogeldag aan de Almeerse kant en het Vogelfestival aan de Lelystadse kant’.

‘Tevens zijn er in het afgelopen jaar een aantal nieuwe wandelpaden en -routes bijgekomen. Met onderweg uitkijkpunten zodat bezoekers het vogelspotten nog beter kunnen beleven. Zoals de luisterroute via de IzI Travel app die we hebben gemaakt door het Kotterbos. Deze is 7 km lang en ideaal als je niet begeleid wordt door een gids. Maar ook de faciliteiten in het Natuurbelevingcentrum zoals het kraaiennest en onze nieuwe elektrische voertuigen dragen bij aan de beleving. Zo kun je op eigen gelegenheid grote delen van het park door’.

Paringsdans futen

De paringsdans van de futen. Prachtig!

Wat kunnen we de komende tijd nog aan nieuwe faciliteiten of activiteiten verwachten?
 

'Qua activiteiten en events hebben we ieder jaar een bomvol programma, zolang corona ons goed gezind is. Zo is er ieder weekend wat te doen. Voor jong en oud. Voor startende -, doorgewinterde - of helemaal geen vogelaar. Daarnaast zijn de nieuwe wandel- en fietskaartjes van het gebied net uit. Hele handige uitvouwbare kaartjes, die ook via onze site te downloaden zijn. En voor kinderen komt dit voorjaar een nieuwe speurtocht in het gebied: de 'wijze uilenspeurtocht'.

‘En ook leuk om te noemen: de komende jaren wordt ook het Natuurbelevingcentrum zelf uitgebreid. Meer ruimte voor horeca en een informatiebalie. Ook het gebied rond het centrum wordt aantrekkelijker gemaakt voor mens en dier. Er wordt een open boslandschap gecreëerd, met diversiteit in bomen en struiken en slingerende paden'.

'Ook het stuk bos dichtbij het Natuurbelevingcentrum gaat veel afwisseling bieden: er komt een educatieheuvel met daar bovenop een boslokaal, en ervóór een waterpartij met stapstenen: ideaal voor kinderen of scholen. Er komt een vlonderpad, een iconische brug, en ook de bereikbaarheid van het gebied wordt aangepakt. Je ziet: er staat nog veel te gebeuren de komende jaren'.   

Wat vinden de bezoekers het meest interessante aan het gebied denk je?

‘Dat er voor iedereen wat wils is. Of je nu een serieuze vogelspotters bent of een wandelaar met hond. Je kunt eigenlijk letterlijk alle kanten op. En éénmalig een bezoek brengen is natuurlijk niet genoeg. Eigenlijk moet je vier keer per jaar langskomen. Want elk seizoen is weer anders. Nu zie je bijvoorbeeld veel smienten en kuifeenden. En in het voorjaar lepelaars, of blauwborsten’.

Wat vind je zelf het meest bijzondere?

‘De afwisseling. Geen dag is hetzelfde. En van sommige tafereeltjes kan ik echt genieten. Bijvoorbeeld de paringsdans van de futen of een groepje meeuwen en aalscholvers die gezamenlijk vissen. Heel bijzonder. Als je even stilstaat en goed kijkt, zie je echt de mooiste dingen’.

Een vliegende lepelaar

Ontdek Oostvaardersplassen

Wandelen in de Oostvaardersplassen

Over Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur bestaande uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Markermeer en Markerwadden. Nationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland! Het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend. In de moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen. En de natuur is er man-made.

Download hier de bezoekerskaart