Rechte tocht wordt "Gouden Rand"

9 augustus 2021

Aan de rand van Pampushout in Almere is vijf hectare nieuwe natuur ingericht: de Gouden Rand. De kaarsrechte Hoge Wetering tussen het Fischerpad en de Pampushavenweg werd afgelopen jaar omgevormd tot een aantrekkelijk landschap voor planten, dieren en bewoners.

Het was een doodgewone poldertocht zoals er zoveel zijn, tien meter breed en met twee steile randen. "Die ene steile wal is helemaal afgegraven", legt Jan Horstra van Het Flevo-landschap uit. "Er is ongeveer 40-duizend kuub grond verzet." De licht meanderende rand kreeg een flauw talud met riet. "Vogels kunnen daar tot rust komen, vissen ook. Ze hebben er een broedplek gekregen."

Ecologische verbindingszone
De Gouden Rand is onderdeel van een ecologische verbindingszone dwars door Almere, van het Kromslootpark in het zuiden naar de Lepelaarplassen in het noorden. "Dit is het eerste deel dat we nu omgevormd hebben", aldus Horstra. "We hopen dat we we in de naaste toekomst nog twee stukken poldertocht kunnen aanpakken."

Het resultaat is een robuuste, ecologische verbindingszone. "Een soort snelweg voor dieren. Niet alleen voor vogels en vissen, maar ook voor bevers en otters. Bevers hebben we al, de otter zit hier dichtbij en komt vast ook wel. Reigers en lepelaars verwachten we ook."

Waterberging
Doordat de tocht verbreed is, kan hij ook meer water bergen. Bij heftige regenval houden bewoners van de aangrenzende wijken dus langer droge voeten. Die bewoners profiteren ook op een andere manier van de nieuwe inrichting. Aan de rand van het gebied is een brede groene kade aangelegd, waardoor langs de Gouden Rand gewandeld kan worden.

Het gebied is niet voor niets Gouden Rand genoemd. "Je moet je voorstellen dat in de herfst het riet afsterft en bruin wordt", zegt Horstra. "Als dan het zonnetje schijnt, wordt het hier echt een gouden rand."