Ontwikkelingen

NIEUW: Poort Oostvaardersplassen Lelystad

Het Lelystadse natuurgebied Hollandse Hout is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Staatsbosbeheer, provincie Flevoland en gemeente Lelystad werken met elkaar samen om dit gebied voor omwonenden, inwoners en andere bezoekers toegankelijker en aantrekkelijker maken als Oostvaardersplassen Lelystad. Zo worden waterpartijen (slenken) aangelegd en komen er steigers en bruggen. Ook worden wandel-, fiets- en ruiterpaden verbeterd of nieuw aangelegd, komt er meer bewegwijzering en een ontvangstplek met voorzieningen en parkeerplaatsen. Hiermee investeren we in een aantrekkelijke leefomgeving en versterken we Lelystad als interessante bestemming voor bezoekers.

KOM NAAR DE INLOOPAVOND OP 28 MAART 2024

U bent van harte uitgenodigd voor de inloopavond die op 28 maart 2024 plaatsvindt, vanaf 18.00 tot 20.00 uur in Van der Valk Lelystad. Aanmelden voor de inloopavond is niet nodig. Tijdens de inloopavond heeft iedereen de mogelijkheid om zijn/haar belangen en ideeën naar voren te brengen. We gaan graag met u in gesprek op basis van deze belangen. Of u nu voor- of tegenstander bent of geïnteresseerde, het is belangrijk uw stem te laten horen zodat wij (en binnenkort de gemeenteraad) een goede belangenafweging kunnen maken die nodig is om het Omgevingsplan vast te stellen. Na het vaststellen van het Omgevingsplan wordt dit ter visie gelegd en is het nog mogelijk om uw zienswijze op het plan kenbaar te maken tijdens de officiële bezwaar/inspraakperiode.

De gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer vinden het belangrijk dat inwoners en belanghebbenden worden betrokken bij geplande ontwikkelingen in de gemeente. Een van die ontwikkelingen speelt zich af in het poortgebied van Oostvaardersplassen Lelystad. Afgelopen jaren is al meer malen gesproken met inwoners en betrokkenen uit de omgeving van het Hollandse Hout. De ontwikkelingen in het Hollandse Hout betreffen bijvoorbeeld de plannen voor een natuurcamping, uitbreiding van de parkeerplaats, een ontvangstgebied en een uitkijktoren. Voor deze ontwikkelingen is een wijziging van het Omgevingsplan noodzakelijk. Ter afronding van de participatie voor het Omgevingsplan bieden we ieder de mogelijkheid om kennis te nemen van de geplande ontwikkelingen.

ONTVANGSTGEBIED EN PARKEERPLAATSEN

Centraal in het ontvangstgebied komt een recreatief transferium: een toeristisch overstappunt met aanvullende voorzieningen. Vanaf de parkeerplaats (maximaal 400 parkeerplekken) kunnen bezoekers wandelen, paardrijden, fietsen of overstappen op een kano of ander vervoer middel om op die manier het Nationaal Park Nieuw Land te gaan verkennen. Er starten verschillende recreatieve routes. In het ontvangstgebied is ruimte voor 1 of meerdere Poortgebouw(en) voor ontvangst, infoverstrekking en kunnen faciliteiten komen, zoals horeca en verhuur. Deze Poort(gebouwen) is/zijn gepland op de plek van het voormalige beheergebouw van Staatsbosbeheer.

UITKIJKTOREN

Studenten van het Honneurs Programma Windesheim hebben in een opdracht over ‘Lelystad als Hoofdstad van de Nieuwe Natuur’ een uitkijktoren ontworpen. Hierover waren velen zo enthousiast dat gemeente Lelystad, Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland in samenwerking met de studenten een architectenbureau hebben ingeschakeld dat op basis van de toren van de studenten een ‘nieuwe’ versie hebben ontworpen. De toren wordt gebouwd met hout uit het bos van Staatsbosbeheer.

Laatste nieuws rondom het project

Bekijk hier de nieuwsbrief van oktober
Bekijk hier de nieuwsbrief van juli
Bekijk hier de nieuwsbrief van juni
 

Schijf je in voor de nieuwsbrief van Poort Lelystad via: Nieuwsbrief Gemeente Lelystad

 

IMPULS NATUURKWALITEIT EN RECREATIEF GEBRUIK

In het Hollandse Hout worden een aantal projecten gerealiseerd die een impuls geven aan de natuurkwaliteit van het gebied in combinatie met het versterken van het recreatieve gebruiksmogelijkheden. Staatsbosbeheer werkt aan een gefaseerde omvorming van het Hollandse Hout naar een nog meer gevarieerd bos met een afwisselende en waterrijke inrichting. De omvorming van het bos naar een duurzaam multifunctioneel bos was al gaande vanwege de leeftijd van de populieren. Door de essentaksterfte is de bosverjonging in een stroomversnelling geraakt. De bosvakken die gekapt zijn worden opnieuw ingepland met een gevarieerd sortiment aan bomen en struiken. Hiermee worden risico's van klimaatverandering en droogte gespreid en komt er meer variatie in het bos waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Het netwerk aan voet-, fiets-, en ruiterpaden wordt verbeterd en uitgebreid waardoor de recreatieve toegankelijkheid van het gebied toeneemt. Ook watergebonden recreatie (kanoën zal in de toekomst in het bos mogelijk zijn).

SLENKEN

Dankzij waterpartijen met natuurlijke oevers ontstaan er extra leefgebieden in het bos met een flinke impuls voor de biodiversiteit. Watergebonden soorten als de ringslang, ijsvogel, dodaars en otter profiteren hiervan. De oevers trekken veel libellen. De aan te leggen slenken en waterpartijen krijgen een natuurlijke vorm met daarin verschillende moeraseilanden. De slenken zijn ook bedoeld om te kanoën. Deze slenk ‘start’ bij de Buizerdweg en wordt via de Torenvalktocht verbonden met de Knardijk om uiteindelijk te eindigen ter hoogte van het Buitencentrum aan de Kitsweg. De bezoeker kan vanaf het ontvangstgebied naar het Buitencentrum kanoën en weer terug. Op de tocht komt u langs rietkragen, door moerasbossen en bosvaarten. De andere waterpartijen die gegraven gaan worden, zijn het toekomstig landschap waarin de natuurcamping gepland is.

Natuurcamping

In het gebied wordt verblijfsrecreatie gerealiseerd. Dit gebeurt in de vorm van een natuurcamping. Het is de bedoeling dat de campinggasten
zoveel mogelijk via de slenk met een kano van en naar hun verblijfslocatie gaan. Indien de campinggasten per auto arriveren, is het de bedoeling dat zij gebruik maken van het aan te leggen parkeerterrein aan de Buizerdweg. De camping krijgt een natuurlijke uitstraling en is ingericht op verschillende vormen van kamperen. Er komen 30 trekkersplaatsen waar mensen hun eigen tent meebrengen. Daarnaast wordt er verblijfsrecreatie aangeboden in 75 permanent opgestelde tenten (tenthuisjes) van verschillend types en 45 houten ecolodges, eveneens in verschillende typen. Er komt een centrale ontvangstfaciliteit waarbij een kleinschalige zwemvoorziening komt en, eveneens kleinschalig, een wellness bestaande uit 2 barrelsauna’s (tonsauna’s), een fins bad en 2 buitendouches. De totale camping is gesitueerd op 35 hectare bos, de individuele campingplaatsen zijn daardoor ruim. De camping is alleen geopend tijdens het kampeerseizoen. In de wintermaanden is de camping gesloten. Het terrein waarop de camping wordt gesitueerd blijft openbaar toegankelijk.