Marker Wadden

eilandenrijk vol vogels dat Markermeer weer tot leven brengt

Natuureilanden in ontwikkeling

Marker Wadden is een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer.

In 1976 ontstond het Markermeer door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Het water werd afgesloten van zee en rivieren. In het Markermeer leefden ooit veel algen en waterplanten en was er een rijk planten- en dierenleven. Die situatie veranderde door het verdwijnen van de natuurlijke dynamiek van het gebied.

 

Het huidige Markermeer heeft momenteel weinig natuurlijke oevers en ondieptes. Hierdoor is de natuurlijke balans verstoord. Marker Wadden gaat oevers en ondiepten terugbrengen. 
De natuur krijgt een enorme impuls door gunstige leefomstandigheden te creëren voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Er komen eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen. Zo ontstaat een robuust nieuw natuurgebied met helder water in het hart van Nederland. Een parel waar het goed toeven is voor trekvogels, vissen en andere diersoorten. 

Nieuws van de boswachter

Het eerste eiland van Marker Wadden is open voor publiek!

Natuurmonumenten biedt sinds april 2019 een veerdienst aan naar de nieuwe groep natuureilanden in het Markermeer. Samen met enkele rederijen is het gelukt op diverse dagen een vaartocht met veerboot naar Marker Wadden te regelen. De haven is ook bereikbaar met eigen boot en er zijn diverse charters die tochten naar de Marker Wadden aanbieden.

Meer info

Het is voor de bezoekers nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland. Er zijn prachtige wandelingen te maken langs drie nieuwe vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren en het havenstrand en Noord strand. Het is nog een enorm weids, leeg landschap waar de natuur tot ontwikkeling komt en vogels massaal neerstrijken. Er wordt in de zomer van 2019 nog volop gewerkt aan een kleine nederzetting, met een kantoor voor de havenmeester, een groepsruimte voor onderzoekers en een soort eilandpaviljoen met kleinschalige horecabezoekers voor bezoekers.

Op deze manier kunnen, terwijl het gebied nog in aanbouw is, zoveel mogelijk mensen al genieten van deze prille natuur en het indrukwekkende landschap. Het is per slot van rekening het nieuwste stukje Nederland. Marker Wadden is nog volop in aanleg, maar het eerste haveneiland was vanaf september 2018 al deels toegankelijk voor bezoekers. In de haven komen al particulieren met eigen boten en charterschepen met gezelschappen. En voor 2019 is er nu ook een tijdelijke veerdienst in de vaart. De veerdienst is opgezet samen met schepen De Zuiderzee, Abel Tasman, Willem Barentsz en de Marken Express. Er kan maar een beperkt aantal dagen gevaren worden, volgens een vast schema.

Tickets zijn te boeken op www.markerwadden.nl  Daar staat ook het schema met de verschillende vaardagen en tijden.