Natuureducatie

Een leerzame ervaring

De gevarieerde activiteiten uit de verschillende lesprogramma’s voor het basisonderwijs, zorgen altijd voor een verrassende, avontuurlijke en natuurlijk leerzame ervaring. Een bijzondere buitenles in een uniek natuurgebied. Voor het voortgezet onderwijs wordt een programma op maat gemaakt. 

Een echte buitenles

Expeditie Nieuwe Wildernis

Ontdek de wildernis van de Oostvaardersplassen. Hier leven konikpaarden, Heckrunderen en Edelherten. Kom jij ze tegen tijdens de buitenles of zie je de sporen die ze hebben achtergelaten? De gids van Staatsbosbeheer komt eerst een keer vertellen in de klas en neemt je daarna mee op pad. 

Lees meer

Vlieg mee

© John Stijnman

Haal je Zeearenddiploma

In de Oostvaardersplassen leven zeearenden. ‘Vlieg mee’ op de rug van de zeearend en ontdek welke dieren hier allemaal leven. Heb je alle opdrachten goed volbracht, dan verdien je je zeearenddiploma. 

Lees meer

Word een echte vogelkenner

© Aaldrik Pot

Vogel het uit!

De Oostvaardersplassen is een echt vogelparadijs. In dit natuurgebied vind je bijzondere vogelsoorten. Ga op zoek naar de verschillende vogels en leer over de biotoop en de cyclus van de vogel. Vogel het uit en word een vogelkenner. 

Lees meer

Waar slaapt de vos?

Volg de vos

Naast vogels, konikpaarden en heckrunderen, is de Oostvaardersplassen ook het leefgebied van de vos. Leer via een ruige tocht de vos beter kennen. Waar slaapt de vos, wat staat er op zijn menu en waarom is de vos belangrijk voor de natuur? Wie weet kom je nog een vos tegen tijdens de buitenles.

Lees meer

Afkijken mag

© Marjolein den Hartog

Weet je wat ik zie, Biomimicry!

Veel technische ontwikkelingen zijn afgekeken uit de natuur. Zo werd klittenband bedacht na het zien van de klit-plant. Ga op pad met ingenieur Jacco G. Luurder en leer tijdens een muzikale reis alles over afkijken van de natuur (Biomimicry).

Lees meer

Op zoek naar een lesprogramma of een stage?

Voortgezet onderwijs

Een keer een lesdag buiten organiseren in de natuur of een project realiseren in de buitenlucht. Het kan aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. De thema’s van de Oostvaardersplassen zijn breed in te zetten in het lesprogramma. Ook worden er regelmatig activiteiten en evenementen georganiseerd waarbij alle hulp welkom is. We denken graag met scholen mee om de creativiteit van de leerlingen te stimuleren. 

© Jorn van Eck

Stageplaats of afstudeeronderzoek

Ben je student aan een MBO- of HBO-school en zoek je een stageplaats of afstudeeronderzoek? Neem dan contact op met Maud Verwer (m.verwer@staatsbsobeheer.nl) of Daniëlle Petter (dpetter@stadennatuur.nl). Dit kan zowel zijn voor natuur gerelateerde opleidingen, als voor opleidingen gericht op marketing, communicatie of evenementenorganisatie.