Bezoekerscentrum

In dit markante bezoekerscentrum van Stad & Natuur liggen de verrekijkers voor je klaar. Hier kom je alles te weten over dit unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. Er draaien informatieve films en er is een kleine expositie. Op de begane grond zit Paviljoen de Oostvaarders. Hier kun je genieten van een hapje, drankje en het verbluffende uitzicht. Regelmatig starten er excursies van Staatsbosbeheer en in het weekend zijn er leuke activiteiten of grotere evenementen.

Start in het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders je ontdekkingstocht naar de Oostvaardersplassen. In dit bezoekerscentrum van Stad & Natuur leer je alles over het grootste wetland natuurgebied van Europa. Het leefgebied van grote grazers zoals konikpaard, Heckrund en edelhert. Maar ook diverse bijzondere vogelsoorten zoals de lepelaar, zilverreiger, grauwe gans, ijsvogel, baardmannetje en zelfs de zeearend kun je hier spotten. 

Uitbreiding Natuurbelevingcentrum

Vanaf 15 januari 2024

De uitbreiding van het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is in volle gang. Vanaf maandag 15 januari is het gebouw dicht, maar je kunt tijdens de sluiting nog steeds genieten van de prachtige fiets- en wandelroutes rondom het Natuurbelevingcentrum.

Het bestaande gebouw krijgt een andere indeling, het restaurant wordt groter en er komt een nieuw gedeelte met groepsruimten, leslokalen en een werkplaats. Wij informeren je graag over de stand van zaken en belangrijke updates. Ook vind je alvast een kleine preview van hoe het gebouw er straks uit komt te zien.

Meer informatie
Artist impression voorkant gebouw Artist impression begane grond restaurant

Verbeteringen in het poortgebied

Ontwikkelingen Oostvaardersplassen Almere

Dit poortgebied is bedoeld om groepen bezoekers beter te ontvangen en van de spectaculaire natuur te laten genieten. De Oostvaardersplassen zelf blijft op deze manier zo rustig mogelijk en kan alleen onder begeleiding worden bezocht. Staatsbosbeheer, de gemeente Almere en Stad & Natuur werken al enige tijd aan het verbeteren van het poortgebied. Het gaat daarbij in eerste instantie om het versterken van de natuur en het landschap. Tegelijkertijd worden de paden verbeterd en recreatieve highlights toegevoegd. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders wordt uitgebreid, er komt een educatiebos (met heuvel), een natuurboulevard en een nieuwe brug annex uitkijkpunt. Benieuwd naar de ontwikkelingen? 

Meer informatie
Oostvaardersplassen Almere uitzicht

Beleef de ruige achtertuin van Almere

Observeer de dieren

Prachtig uitzicht

Vanuit de panoramaruimte en het kraaiennest heb je een fantastisch uitzicht over het natuurgebied. Met de aanwezige verrekijkers kun je de dieren observeren. Er draaien in het Auditorium informatieve films over het gebied en er is een kleine expositie over de dieren en de archeologische geschiedenis van de Oostvaardersplassen. Het natuurbelevingcentrum is het startpunt van diverse excursies door Staatsbosbeheer. 

Meer info

Met een beetje geluk spot je een zeearend!

Paviljoen de Oostvaarders

Duurzaam genieten

Op de begane grond van het bezoekerscentrum zit Paviljoen de Oostvaarders. Hier geniet je dagelijks van duurzaam, groen en gezond eten en drinken in de prachtige natuur van de Oostvaardersplassen. Het restaurant serveert elke dag van 10.00 tot 17.00 uur verse, duurzame koffie met ambachtelijke taarten, flammkuchen, biologische baguettes of huisgemaakte soep. Waar mogelijk werken ze met biologische, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Lekker, gezond en duurzaam. 

Meer info

Paviloen de Oostvaarders is lekker, gezond en duurzaam

Vergaderlocatie in de natuur

unieke locatie

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is een prachtige plek voor een vergadering in de natuur. De Almerekamer of het Auditorium zijn beschikbaar voor zakelijke bijeenkomsten. Midden in de natuur, centraal in Nederland en goed bereikbaar vanaf de A6. Combineer de vergadering met een wandeling of ecokar-excursie. Er zijn diverse cateringmogelijkheden door Paviljoen de Oostvaarders. Ze bieden op maat gemaakte arrangementen van een gezond broodje tot een 2- of 3-gangen seizoensmenu.

Reserveer

Vrijwilligers gezocht

Vind je het leuk om mensen enthousiast te maken voor de natuur of steek je graag de handen uit de mouwen? Kom dan ons team versterken als vrijwilliger. Er zijn verschillende functies beschikbaar bij Staatsbosbeheer of Stad & Natuur Almere.

Meer informatie
Oostvaardersplassen Almere

Ontdek nog meer